Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

AMERIKANCI KUPUJU 11 HOTELA NA NAJATRAKTIVNIJIM LOKACIJAMA NA JADRANU: A bit će i prvi stranci – vlasnici hrvatske zračne luke

more turisti turizam ist

Sprema se jedna od najvećih turističkih transakcija posljednjih godina u Hrvatskoj. Jako Andabak pred realizacijom je prodaje svoje hotelske grupacije “Sunce hoteli – Bluesun Hotels & Resorts” koju bi trebao kupiti američki KSL Capital Partners fond s više od 13 milijardi dolara kapitala, čime bi trebao postati vlasnik hotela i turističkih naselja u Brelima, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu, Supetru na Braču i Mariji Bistrici, javlja Slobodna Dalmacija.Iako još nema službenih informacija, Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da je potpisan predugovor o prodaji Andabakovih 11 hotela na najatraktivnijim dijelovima Jadrana s Amerikancima te da se čeka na suglasnost banaka koje su financijski povezane sa “Sunce Hotelima”. Također, iz više izvora neslužbeno se doznaje da bi američki investitori i kupci tog najvećeg portfelja hotela u Splitsko-dalmatinskoj županiji svoj novi kapital s oko 5500 hotelskih postelja dali na upravljanje jednoj od najvećih hrvatskih turističkih tvrtki, “Valamar Rivieri” iz Poreča.Andabak u svojem vlasništvu koje prodaje ima i 51 posto vlasništva Zračne luke Brač, koja će tako postati prva javna zračna luka u Hrvatskoj u većinskom vlasništvu stranaca.

“U poslovnim krugovima već je duže poznato da je u igri oko kupnje Andabakovih hotela bilo nekoliko igrača, ali na kraju se iskristalizirao veliki i jaki američki investicijski fond. Oni imaju urede u Coloradu, Denveru, Londonu i Singapuru, financijski su moćni i glavni su im posao investicije u turizam u Americi, ali i u Europi, gdje imaju velike hotele. To je za hrvatski turizam izvrsna vijest jer to znači da bi se već planirane investicije i razvoj te hotelske grupacije mogao značajno unaprijediti i investicijama ojačati u kvaliteti”, rekli su dobro upućeni za Slobodnu Dalmaciju.Budući da su “Sunce hoteli – Bluesun Hotels and Resorts” započeli investicije koje bi se teško realizirale bez velikog financijskog rizika, američki investitori mogli bi realizirati planove koji su godinama na čekanju, poput gradnje hotela “Dioklecijan” u Splitu, velikog turističkog projekta u Sutivanu na Braču, rekonstrukcije hotela u Bolu, najavljene gradnje na Makarskoj rivijeri itd.Upravljanje će dati lokalnoj tvrtki
Odluka američkih investitora da upravljanje portfeljem hotela daju etabliranoj i iskusnoj lokalnoj turističkoj tvrtki “Valamar Riviera” pokazuje da američki investitori ne misle da moraju biti i dobri upravljači i menadžeri turističkih tvrtki. Riječ je o jednoj od najvećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj sa sjedištem u Poreču koja upravlja sa 60-ak hotela i kampova u Hrvatskoj, u koje dnevno može smjestiti više od 40 tisuća gostiju.

“Valamar” je proglašen najpoželjnijim poslodavcem u turizmu u Hrvatskoj i šesti je najbolji poslodavac u Hrvatskoj. Osim hotela i kampova u Poreču, Rapcu, na Rabu, Krku, Valamar je već dugo prisutan upravljački ili vlasnički i u hotelima u Dalmaciji, piše Slobodna Dalmacija. (net.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal