Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Austrijanci u jednoj pokrajini žele uvesti potpunu karantenu: ‘Prijeti nam novi Ischgl!‘

Austrija Beč


Malo su ublažili lockdown i postrožili granične kontrole, ali traju rasprave o mjerama na lokalnoj razini

Austrija je pojačala granične kontrole. Nakon šest tjedana djelomičnog lockdowna, na snagu je danas stupilo ublažavanje mjera, još traju svađe oko toga treba li staviti Tirol u totalnu karantenu zbog širenja južnoafričkog soja. Odluku bi večeras trebala objaviti vlada u Beču.

Kafići i restorani i dalje ne rade, i dalje je na snazi policijski sat od 20 do 6 ujutro. Otvoreni su muzeji, biblioteke, autoškole. Kazne za nepridržavanje distance od 2 metra i nenošenje obavezne FFP2 maske u zatvorenom je porasla na 90 eura.

Pojačana kontrola na granicama
Istovremeno s ublažavanjem lockdowna, Austrija je pojačala kontrolu na granicama s Njemačkom, Slovenijom i drugim susjedima. Cilj im je spriječiti sva putovanja koja nisu nužna. Otvorile su se trgovine i frizeri, djeca su se vratila u školu, u smjenama, uz obavezu intenzivnog testiranja. Austrijske mjere i dalje su puno strože nego u Hrvatskoj, ali susjedi Bavarci mrko gledaju na austrijsko otopljavanje.
Glavni tajnik CSU-a Markus Blume poručio je da se moralo osigurati da se preko granice ne prelije posebno opasni treći val pandemije, s mutiranim koronavirusom. Blume se zalaže za zatvaranje granica, prenosi BR24. No austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer ističe da su njihove sada jako postrožene granične kontrole prava brana za zaustavljanje lanaca zaraze, koji s novim sojevima postaju sve opasniji. “Ovo vrijedi u vremenima pandemije kako bismo putovanja reducirali na apsolutni minimum”, poručio je ministar.

Otvoreni dućani i lokali, ali se moraju nositi FFP2 maske
Odnedavno Austrija kontrolira granice prema Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj i nasumično provjerava putnike, što bi odsad trebalo biti puno intenzivnije. Još od prošlog tjedna Beč je najavio da će svatko tko ulazi u Austriju morati pokazati negativan test na koronu: svatko, jer više nema izuzetaka. Uz negativan test, nužna je desetodnevna karantena, koja se s drugim testom može skratiti na pet dana. Oni koji svakodnevno prelaze granicu radi posla dužni su se online registrirati i jednom tjedno predočiti negativan test.

Nakon šest tjedana, u ponedjeljak su otvoreni dućani i lokali u Austriji, ali gotovo posvuda se moraju nositi FFP2 maske, uz često testiranje. Prilikom posjete maseru ili frizeru trebate negativan test ne stariji od 48 sati. Do kraja veljače u ljekarnama širom zemlje trebali bi biti na raspolaganju besplatni brzi testovi. Trebaju ih dobiti i škole, za obavezno testiranje nastavnika i učenika.
Potpuna karantena u Tirolu?
Austrija želi staviti Tirol u potpunu karantenu, kako bi spriječila širenje zaraznijeg soja koronavirusa. Osim britanskog, u Tirolu je otkriven i južnoafrički soj koronavirusa, koji je tamo stigao najvjerojatnije s turistima. Iako je skijanje zabranjeno za inozemne goste, mnogi su se prijavili kao učitelji skijanja i tako zaobišli propise. Dosad je otkriveno 165 slučajeva soja B1.351, osam je trenutno pozitivnih, a 230 sumnjivih slučajeva još se ispituje, prenosi bečki Der Standard.

Ne razumijem ovaj teatar, pa radi se o osam slučajeva, kritizirao je predsjednik Tirolske gospodarske komore Christoph Walser, član Pučke stranke (ÖVP).

Virologinja Dorothee von Laer sa medicinskog sveučilišta iz tirolskog Innsbrucka, članica savjeta za pandemiju vlade u Beču, kritizirala je tirolske lokalne vlasti zbog šutnje i ignoriranja opasnosti. Ona smatra da Tirol mora u karantenu na mjesec dana, da bi se spriječila gora katastrofa.

Upozorila je na mogućnost “novog Ischgla” ako se i dalje nastavi ništa ne poduzimati. Ischgl je tirolsko skijalište u kojem je u veljači i ožujku prošle godine došlo do velikog broja zaraženih među turistima iz čitave Europe, baš zbog toga što su lokalne vlasti zanemarivale informacije o zaraženima. Zbog toga su izloženi milijunskim tužbama.

Britanski i južnoafrički soj
Ni sada vijest o tome da je u Tirolu otkriven južnoafrički soj B.1.351 nisu objavile vlasti, nego mediji. Prvi je o tome pisao bečki Der Standard 23. siječnja. Lokalne vlasti tek su naknadno priznale da su još ranije bili obaviješteni da je južnoafrički soj otkriven u skupini zaraženih na skijalištu Hochfügen. Nema odgovora zašto su to htjeli sakriti od javnosti.

Tirol nema puno zaraženih: 105 na tjedan dana na 100.000 stanovnika, no u nekim lokalnim sredinama incidencija je puno veća. No problem je u tome što su britanski i južnoafrički sojevi puno zarazniji.

Južnoafrički soj otkriven je u sklopu potrage za britanskim sojem, koji se brzo širi Europom. U sklopu istraživanja žarišta britanskog soja među učiteljima skijanja u Jochbergu početkom godine pokrajina Tirol poslala je 1000 pozitivnih PCR testova u laboratoroj u Beču pri Agenciji za zdravlje i sigurnost namirnica.

Prvi slučaj zabilježen je 23. prosinca, u PCR testu pacijenta koji se prijavio za operaciju. Bliska osoba pacijenta također je bila pozitivna na južnoafrički soj. Nakon toga su iz Tirola poslali nekoliko različitih i međusobno kontradiktornih informacija. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

DSS predstavio kandidata za karlovačkog dožupana Dušana Predovića: Fokus na povlačenju EU novca jer tako poboljšavamo i život i odnose među ljudima

OgPortal

Ivo je već tri mjeseca pozitivan na koronu. Nije zarazan, ali ga pulmolog ne može pregledati

OgPortal

Ne bacajte otpad u prirodu!

OgPortal

Problemi s Facebook Messengerom i Instagramom: Tisuće korisnika žali se da ne primaju poruke

OgPortal

Europski parlament pozvao pet država EU da priznaju neovisnost Kosova; Srbija reagirala

OgPortal

Pomozite Maji: Suzila sam izbor imena za sina na tri, dajte ideje

OgPortal