Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Europski šef diplomacije nakon hladnog tuša u Moskvi: ‘Zabrinut sam, ovo je žalosno…‘

Borrell ist


Borrell je pozvao europske čelnike da poduzmu “daljnje korake”, uključujući mogućnost sankcija

Europski šef diplomacije Josep Borrell rekao je u nedjelju nakon povratka iz Moskve da je vrlo zabrinut zbog odbijanja ruskih vlasti da uspostave “konstruktivniji” dijalog s EU-om i pozvao je europske čelnike da poduzmu “daljnje korake”, uključujući mogućnost sankcija.

“Ruske vlasti nisu htjele iskoristiti prigodu za konstruktivniji dijalog s EU-om. To je žalosno i zbog toga moramo poduzeti daljnje korake”, rekao je u poruci na Twitteru visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku.

“Zemlje članice će odlučiti o daljnjim mjerama i da, one mogu uključivati sankcije”, rekao je Borrell nakon povratka iz Moskve.
Ministri vanjskih poslova EU-a trebaju se sastati 22. veljače kako bi odlučili što dalje nakon Borrellova posjeta Moskvi od 4. do 7. veljače i njegova razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom tijekom kojega je Kremlj odbio zahtjev europskih čelnika za oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog iz pritvora i izgona trojice diplomata EU-a iz Rusije.

Odluka o uvođenju sankcija mora se donijeti jednoglasno na prijedlog zemalja članica.

Čelnik europske diplomacije ne može ništa predlagati, može samo dati preporuku, što je i učinio u svom izvješću o posjetu.

“Vratio sam se u Bruxelles veoma zabrinut za budućnost razvoja ruskog društva i za geostrateške odluke Rusije”, napisao je.

“Moj susret s ministrom Lavrovom i poruke koje su ruske vlasti poslale u prigodi tog posjeta potvrdile su da se Europa i Rusija udaljavaju. Čini se da se Rusija postupno odvaja od Europe i na demokratske vrijednosti gleda kao na egzistencijalnu prijetnju”, istaknuo je Borrell. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Šefica splitskog Zavoda uvjerava ženu da je AstraZeneca dobra: “Ja sam svoju svekrvu isto s AstraZenecom cijepila”

OgPortal

Za “Bajkovitu zimu uz ognjište” 15 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo kulture i medija

OgPortal

Miroslav Škoro prelomio, kandidirat će se za gradonačelnika Zagreba

OgPortal

ProbudiKa o parkiranju u Grabriku

OgPortal

Kineski proizvođač čipova nabavio opremu u Nizozemskoj, u SAD-u nezadovoljni

OgPortal

Kakve su šanse da će policija prijaviti organizatore Bandićevog sprovoda zbog kršenja mjera? Nikakve

OgPortal