Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemački predsjednik razljutio Ukrajinu izjavama o Sjevernom toku 2

plin

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier razljutio je Ukrajinu izjavama o diplomatskoj vrijednosti kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se ruski plin trebao dostavljati u Europu.
“Upitni povijesni argumenti” predsjednika Steinmeiera izazvali su u Ukrajini “čuđenje i indignaciju”, izjavio je ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Melnyk u priopćenju koje je agencija dpa dobila na uvid.

U intervjuu za list Rheinische Post Steinmeier je branio projekt plinovoda, tvrdeći da energetski odnosi spadaju među posljednje mostove koji Rusiju još spajaju s Europom. Podsjetio je na njemačku invaziju na Sovjetski Savez za vrijeme Drugog svjetskog rata.

  • U ratu je na području tadašnjeg Sovjetskog Saveza stradalo više od 20 milijuna ljudi. To ne opravdava današnje krive poteze u ruskoj politici, ali ne bismo smjeli izgubiti iz vida širu sliku, rekao je Steinmeier.

Ukrajinski veleposlanik pak piše da je Sjeverni tok 2 i dalje geopolitički projekt ruskog predsjednika Vladimira Putina, a štetan je za interese Ukrajine.

  • Zato je cinično, posebno u ovoj debati, posezati za žrtvama nacističkog terora i još k tome pripisivati milijune sovjetskih žrtava njemačkog istrebljivačkog i porobljivačkog rata isključivo Rusiji, naglasio je Melnyk.

Povijest se “opasno iskrivljuje”, kaže, kada se izričito ne spominju milijuni nacističkih žrtava u Ukrajini, koja je u to vrijeme bila u sastavu Sovjetskog Saveza. Ukrajina spada među najžešće kritičare Sjevernog toka 2, koji bi trebao u Njemačku transportirati 55 milijardi prostornih metara plina.

Moskva trenutno Kijevu plaća pristojbe za tranziciju plina kroz Ukrajinu. Sljedećih godina Rusija planira smanjiti iznos pristojbi i veće količine plina slati izravno u Europu, preko Baltičkog mora, podsjeća dpa. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Kakve su šanse da će policija prijaviti organizatore Bandićevog sprovoda zbog kršenja mjera? Nikakve

OgPortal

“Susret s rijekom” – projekt vrijedan 9,21 milijuna kuna

OgPortal

Čitanje optužnice za izvlačenje novca iz Dinama trajalo dva sata, Mamić: ‘Ne mogu više, moram sjesti‘

OgPortal

U posljednja 24 sata zabilježeno je 747 novih slučajeva zaraze, preminulo 7 osoba

OgPortal

Odluka Stožera o sprovodima: “Može biti najviše 25 ljudi”

OgPortal

Ogulin i danas bez novozaraženih osoba

OgPortal