Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vilim Ribić godinama priča da živi skromno u mračnom malom stanu. Upravo su mu otkrili vilu

Vilim Ribić

Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti, koji je volio isticati da kao podstanar živi u turobnom sindikalnom stanu, ima kuću u Zagrebu, piše Index.hr. Kuća se nalazi u zagrebačkom naselju Novo Vrapče, a Ribić ju je kupio prije pet godina i platio 90 tisuća eura, navodi portal koji je objavio i kupoprodajni ugovor za tu nekretninu. Prema rekonstrukciji Indexa, sindikalni vođa kuću je kupio u prosincu 2014. godine od tvrtke Talaria i to, prema kupoprodajnom ugovoru, u ROH BAU fazi. Čini se da je čitav iznos za kuću platio u gotovini, i to u roku od šest mjeseci nakon kupnje.Osam mjeseci nakon kupnje kuće, Ribić je podigao kredit na 228 tisuća kuna s ukupnim rokom otplate od 11 godina, vjerojatno za uređenje nekretnine. Kredit je u potpunosti otplatio već u lipnju 2019., dakle, već nakon četiri godine. Index je objavio i fotografije kuće koja se čini potpuno završenom i lijepo uređenom, kao i sređene okućnice.

Kuća je zapravo vila
O Ribićevoj kući piše i portal 24 sata, koji navodi da je sindikalni vođa promijenio adresu stanovanja i prijavio se na tu kuću u srpnju 2018. godine, te dodaje da je to preseljenje bilo nepoznato široj javnosti. Do tada je Ribić stanovao u sindikalnom stanu u središtu Zagreba. “Živim skromno u tome mračnom stanu od 40-ak kvadrata blizu Vinogradske. Plaćam sindikatu najamninu 700 kuna”, opisivao je Ribić uvjete u kojima je stanovao, piše 24 sata.

Ribićevu kuću 24 sata opisuju kao vilu od 250 kvadratnih metara, iz koje se Zagreb vidi kao na dlanu. Na vanjskom portafonu nema njegova prezimena, a zemljišne knjige otkrivaju da se zemljište od 1285 četvornih metara još vodi kao oranica u vlasništvu Vilima Ribića, piše dalje 24 sata.24 sata je razgovarao s vještakom koji im je rekao kako cijena gradnje takvog objekta na takvom terenu iznosi između 1200 i 1500 eura po četvornome metru bruto površine do potpunog završetka. Bez, naravno, cijene zemljišta. “Na to treba platiti oko 20.000 eura komunalnog doprinosa pri dozvoli, projektiranje stoji oko 15.000 eura, a priključci oko sedam tisuća eura”, pišu 24 sata. Prema tim su parametrima izračunali kako je samo vila koštala oko 2,5 milijuna kuna, plus oko 300.000 kuna za komunalni doprinos, priključke i projektiranje.

Sindikalist nije želio odgovarati na pitanja novinara o svojoj kući, a upite je nazvao zlonamjernim. “Gospodine, nemojte me takve stvari pitati. Razgovor je završen”, rekao je.

Kako je kuća građena?
Sindikalist nije htio razgovarati ni s novinarom Indexa, koji osim detalja o kupnji kuće donosi i zanimljivu priču o tome kako je sagrađena. Kako piše Index, 9. srpnja 2013. godine tvrtka Talaria od privatne je osobe za cijenu od 43 tisuće eura kupila parcelu na kojoj je danas Ribićeva kuća. U kupoprodajnom ugovoru stoji da je riječ o voćnjaku, oranici i vinogradu od ukupno 1285 kvadrata. Dan kasnije tvrtka Talaria uzela je pozajmicu od tvrtke Metatron Domus u istom iznosu, 43 tisuće eura. Direktor tvrtke Metatron Domus tada je bio Zoran Kovač, direktor tvrtke Sindikat gradnja.

Tvrtku Sindikat gradnja osnovao je Ribićev sindikat za izgradnju Sindikalnog doma. Zalog za tu pozajmicu bila je upravo buduća Ribićeva kuća. Kovač je bio i direktor tvrtke Matica stanogradnja koju je osnovalo osam sindikata, navodi Index. Kovačeva tvrtka Metatron Domus prestala je s radom 2018. godine.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal

Digitalizacija: Aplikacija za praćenje kontakata je propala, prijava cijepljenja ne radi, a ministarstvo krije troškove

OgPortal

Pozadina pokušaja puča: ‘Moskva je signalizirala vojsci da sruši neposlušnog premijera‘

OgPortal

Stem influencer Robert Knjaz!

OgPortal

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Gradonačelnik Petrinje želi ograničiti pravo na besplatne obroke: ‘Dolaze neki koji imaju tri plaće u kući’

OgPortal