Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

WHO ispituje AstraZenecino cjepivo: Prerano je da bismo ga odbacili

cjepivo 3222 ist

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) analizirali su u ponedjeljak AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 kojega je djelotvornost upitna za starije osobe i za južnoafrički soj virusa, a Južnoafrička Republika je čak prekinula kampanju cijepljenja.

Cjepivo AstraZenece/Oxforda kojim je Velika Britanija još u prosincu prva masovno cijepila svoje stanovnike, odobrilo je još nekoliko zemalja i Europska unija. No neke su vlade odlučile preporučiti ga samo za mlađe od 65, pa i 55 godina jer nije bilo dovoljno podataka o njegovoj djelotvornosti za starije.

U nedjelju je Južnoafrička Republika otkazala početak svoje kampanje cijepljenja s milijun doza AstraZenecina cjepiva, predviđen ovih dana, nakon studije koja je otkrila njegovu “ograničenu” djelotvornost protiv domaćeg soja virusa.Prvi rezultati te studije pokazuju da je cjepivo djelotvorno tek 22 posto protiv blažih oblika južnoafričkog soja. Još nema nikakvih rezultata o njegovoj djelotvornosti protiv težih oblika.

“Prerano je da bismo odbacili ovo cjepivo” koje je “važan dio globalnog odgovora na sadašnju pandemiju”, istaknuo je Richard Hatchett, voditelj CEPI-ja, istraživačkog odjela mehanizma Covaxa koji je uspostavio WHO želeći zajamčiti poštenu raspodjelu sredstava za borbu s covidom-19.

“Najvažnije je što bolje se koristiti alatima koje imamo”, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

“Mislimo ipak da će naše cjepivo štititi od težih oblika bolesti”, rekao je pak glasnogovornik AstraZenece.

S prosječnom djelotvornošću koja je trenutačno 70 posto, cjepivo AstraZenece/ Oxforda je zasad manje uvjerljivo od Pfizer/BioNTechova ili Modernina koji su djelotvorni više od 90 posto.

No ovo cjepivo se koristi klasičnom tehnologijom, što ga čini jeftinijim i jednostavnijim za skladištenje jer se može čuvati u hladnjaku, a ne na vrlo niskoj temperaturi, pa je stoga prikladnije za kampanje masovnog cijepljenja.(N1)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Pristigla i druga pošiljka spremnika za otpad

OgPortal

Loša epidemiološka slika u Slovačkoj: “Izabrali smo pogrešnu strategiju”

OgPortal

Šef dubrovačkog SDP-a podnio ostavku i ne ide na izbore za gradonačelnika: ‘Priznao sam kazneno djelo’

OgPortal

Šokantni prizori iz Zagreba: Muškarac se popeo na 200 metara visok dimnjak Toplane na Trešnjevci

OgPortal

Novozelandski Auckland izišao iz karantene

OgPortal

U zadnja 24 sata 394 nova slučaja zaraze, umrlo 5 ljudi, oporavilo ih se 416

OgPortal