Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kurz cijeli Tirol stavlja u karantenu, lokalci bijesni: ‘Ako nas zaključa, sve ćemo otvoriti!‘

Sebastian Kurz ist

Od sutra će svi koji napuštaju austrijsku pokrajinu Tirol morati imati negativan test na koronavirus, koji nije stariji od 72 sata. Tko se ogriješi o naredbu, prijeti mu kazna od 1450 eura, poručio je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer. Još u nedjelju je austrijska vlada izdala preporuku da se ne putuje u taj dio Austrije. Cilj je zaustaviti širenje južnoafričkog soja koronavirusa za koji se smatra da je zarazniji i od britanskog soja i od klasičnog virusa koji uzrokuje covid-19.

Tirol je europski “hotspot” za južnoafrički soj koronavirusa, upozorio je virolog Andreas Bergthaler. Jedino mjesto gdje trenutačno ima više zabilježenih slučajeva zaraze tim sojem je u samoj Južnoj Africi, piše njemački Der Spiegel.

Prošli je tjedan virologinja Dorothee von Laer iz Innsbrucka upozorila da se novi soj jako brzo širi i pozvala da se Tirol zatvori i izolira na mjesec dana. Situaciju posebno pozorno prate u Njemačkoj jer im je Tirol preko granice, a pred skijalištima i hotelima i dalje je puno njemačkih registracija. Od nedjelje se svađaju savezna i pokrajinska vlada u Tirolu oko toga što učiniti. Djelomičnu izolaciju Tirola kancelar Sebastian Kurz objasnio je u utorak navečer time što je cjepivo AstraZenece pokazalo znatno nižu učinkovitost u odnosu na južnoafrički soj, prenosi Tiroler Tageszeitung.”Treba učiniti sve da se spriječi ili barem uspori širenje ove varijante u Tirolu i drugim dijelovima Austrije”, poručio je kancelar.

Kontrole na granicama
Istodobno je Austrija, kao i više drugih europskih zemalja, uvela dodatne kontrole na granicama kako bi se putovanja svela na minimum. U strahu od trećeg vala prouzročenog mutiranim sojevima virusa, koji se brže šire, Češka je zatvorila granicu za sve strance, Francuska za sve izvan EU pa čak i vlastite državljane u trećim zemljama, Njemačka, Španjolska i Velika Britanija otkazale su letove za zemlje s velikom incidencijom novih sojeva, a Norveška preporučuje da se nigdje ne putuje.

Virolozi su nezadovoljni što su i u Tirolu od ponedjeljka 8. veljače ublažene epidemiološke mjere. Od ponedjeljka su u cijeloj Austriji otvorene trgovine i zanatske usluge poput frizera, masera i kozmetičara. No Tirol teško prihvaća nova ograničenja jer su im brojke novozaraženih niske, niže nego u drugim dijelovima Austrije. Teško je predočiti opasnost građanima jer se novi sojevi šire brzo i podmuklo, a teško otkrivaju. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal

Digitalizacija: Aplikacija za praćenje kontakata je propala, prijava cijepljenja ne radi, a ministarstvo krije troškove

OgPortal

Pozadina pokušaja puča: ‘Moskva je signalizirala vojsci da sruši neposlušnog premijera‘

OgPortal

Stem influencer Robert Knjaz!

OgPortal

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Gradonačelnik Petrinje želi ograničiti pravo na besplatne obroke: ‘Dolaze neki koji imaju tri plaće u kući’

OgPortal