Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pravnici: ‘Slučaj Kerum je dokaz da smo se kao društvo pozdravili od zdravog razuma‘

Kerum


Prof. Đurđević je zgrožena izjavom Đure Sesse koji u ponašanju sudaca ne vidi razlog za pokretanje stegovnog postupka

Razgovarali smo s tri pravnice i dobili tri različita pogleda na zabavu koju je Željko Kerum u svojoj konobi „Pršut” upriličio za sudačku elitu u Splitu. Kršenje mjera što ih je zbog epidemije koronavirusa propisao nacionalni stožer i čašćenje na račun i uz pjesmu osobe koja ima gotovo trideset sudskih sporova i kandidat je za gradonačelnika Splita predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, Sanja Barić vidi kao jasan pokazatelj da smo se kao društvo pozdravili od zdravog razuma i kućnog odgoja.

Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Zlata Đurđević u tulumu petorice sudaca s Kerumom vidi narušavanje ugleda sudstva, narušavanje dojma o neovisnosti sudaca, ali i povredu propisa o zabrani okupljanja.
Odvjetnica, bivša ministrica pravosuđa, a sada kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt je uvjerena da splitski suci, kada bi izašli pred prekršajni sud, ne bi loše prošli.
I kada je o kažnjavanju riječ, svaki je stav drugačiji. Prof. Barić je uvjerena da će suci biti kažnjeni, a to temelji na izjavi ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice koji je kazao da će poduzeti nešto.

Prof. Đurđević je skeptična, ali i zgrožena izjavom predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse koji u ponašanju sudaca ne vidi razlog za pokretanje stegovnog postupka, nego je dao sudačkim vijećima da utvrde jesu li se ogriješili o kodeks sudačke etike. Smatra i kako je takvom izjavom napravio pritisak prema tijelima koja će odlučivati o odgovornosti splitskih sudaca.
Škare Ožbolt misli da suci neće biti strogo kažnjeni.

Jesti, piti i pjevati sa Željkom Kerumom prema prof. Barić je puno veći grijeh od kršenja epidemioloških mjera. U tome nalazi sustavni problem onih koji ne shvaćaju da se zbog svoje funkcije suca ne bi smjeli družiti s osobama koje su stranke pred sudovima, koje su politički eksponirane i protiv kojih se vode sudski postupci.

  • Od toga se sustavno i načelno treba suzdržati – kaže prof. Barić.

Škare Ožbolt ne vidi nikakav problem u tome što su suci jeli, pili i zabavljali se s Kerumom, tim prije što smatra da je Kerum dobar u društvu. Ali je po njoj ozbiljan problem kršenje mjera Stožera.

Na kraju smo pitali tko je odgovoran za loše mišljenje o sucima i za nepovjerenje u pravosuđe. Odgovori su opet bili različiti, ali ni jedna od sugovornica ne misli da su za to odgovorni mediji, a među više faktora nalaze odgovornost samih sudaca. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vatrogasci intervenirali sedam puta

OgPortal

Rizik od hospitalizacije 64 posto veći kod britanske varijante koronavirusa

OgPortal

Koje će mjere Vlada na sjednici popustiti?

OgPortal

Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji

OgPortal

Od doniranih 100 milijuna kn, Vlada će samo 40% dati za obnovu kuća, evo gdje ide ostatak

OgPortal

HNS u Karlovačkoj županiji okuplja široku koaliciju, nositelj liste poznato ime izvan politike, Spudić: Možda budemo i ključni za većinu u Županijskoj skupštini

OgPortal