Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden zabrinut zbog postupaka Kine, Xi kaže da bi sukobljavanje bilo katastrofa

Joe Biden 234 ist

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je zabrinutost u srijedu u telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i Hong Konga, a Xi Jinping ga je upozorio da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje.
Ovaj telefonski razgovor bio je prvi izravni kontakt dvojice čelnika otkad je Biden pobijedio na izborima u studenome i preuzeo dužnost prošli mjesec, priopćila je Bijela kuća.

Zadnji put je Xi Jinping razgovarao s američkim predsjednikom u ožujku, kada je na dužnosti još bio Donald Trump. Otad su odnosi između SAD-a i Kine pali na najgoru razinu zadnjih desetljeća.

Biden je rekao Xiju da je prioritet SAD-a očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije i istaknuo da je zabrinut zbog kineske represije u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i sve asertivnije politike prema Tajvanu, priopćila je Bijela kuća.

Xi je upozorio američkog predsjednika da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje i rekao mu da dvije strane trebaju ponovno uspostaviti sredstva za izbjegavanje nesporazuma i krivih procjena.

Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati vezano uz Tajvan, Hong Kong i Xinjiang jer je tu riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine, izvijestila je kineska televizija u četvrtak.

Biden i Xi također su razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije covida-19, kao i o zajedničkim izazovima klimatskih promjena i sprječavanju širenja oružja. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Ogulinski Hreljin bez vode

OgPortal

U petak nova akcija darivanja krvi

OgPortal

Krađe u Krnjaku i Dugoj Resi

OgPortal

Osam vatrogasnih intervencija

OgPortal

Može li se Sputnjikom V riješiti nedostatak cjepiva na tržištu?

OgPortal

Češki predsjednik zatražio cjepiva od Kine

OgPortal