Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Na suđenju Trumpu, optuženom za poticanje na pobunu, prikazane su nove snimke i otkriveni nepoznati detalji napada na Kapitol

upad u kapitol

Senatori bježe hodnicima, policajac zgnječen, a bijesna masa maršira zgradom: ‘Objesite ga!‘

Potpredsjednik Mike Pence uspio je pobjeći na sporedni izlaz dok je rulja već trčala hodnicima zgrade Kongresa, dok su oni koji su se još naguravali pred ulazom skandirali da ga se objesi. Zastupnik Eric Swalwell, u strahu hoće li preživjeti, supruzi je poslao poruku “Volim tebe i bebe”. Vidno potresena, demokratkinja Madeleina Dean prisjetila se kako joj je bilo slušati zastrašujuće lupanje vratima po zgradi Kongresa. Demokrata Chucka Schumera nadzorne kamere su snimile kako trči po podrumu tražeći gdje se može sakriti. Swalwell je rekao da je kasnije izbrojao: točno 58 koraka dijelilo je senatore u bijegu od naoružanih ekstremista koji su upali u Kongres.

Na nastavku procesa za impeachment Donaldu Trumpu pred američkim Kongresom, tijekom osmosatne prezentacije u srijedu demokrati su prikazali nove snimke upada Trumpovih pristaša u zgradu američkog parlamenta na washingtonskom Kapitolu 6. siječnja.

Trumpa se tereti da je osobno odgovoran za napad na zakonodavno tijelo, u kojem je smrtno stradalo pet osoba, a čini se da je za dlaku izbjegnuta gora tragedija. Nakon njegovog huškačkog govora gomila se okupila pred Kongresom, provalila u zgradu i divljala.
Dramatične snimke
Na dramatičnim snimkama vide se Trumpovi pristaše kako divljaju hodnicima Kongresa, tražeći potpredsjednika Mikea Pencea i predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Esktremisti krajnje desnice među prvima su ušli u zgradu, neki naoružani. Vidi se bijesna rulja, uspaničeni policajci, djeca političara u bijegu. Nekim senatorima snimke su bile previše uznemirujuće, sakrivali su glavu da ne bi gledali i ponovo se prisjećali.
Potpredsjednik države Mike Pence predsjedavao je 6. siječnja sjednicom potvrđivanja izborne pobjede Joea Bidena. Na dosad neobjavljenim snimkama sigurnosnih kamera vidi se kako njegova obitelj uz pratnju bježi stepeništem uz salu za sjednice, gotovo 15 minuta nakon što su Trumpovi pristaše provalili u Kapitol. Mramornom zgradom odjekivalo je “Objesite Mikea Pencea! Objesite Mikea Pencea”, a vani su bila improvizirana vješala. U jednom trenutku rulja je došla na 100 metara od sobe u kojoj se Pence skrivao, rekli su na noćašnjem saslušanju u Kongresu predstavnici optužbe.

Na jednom snimku vidi se policija kako puca kroz razbijeni prozor, kad je ubijena veteranka Ashki Babbitt dok je pokušavala kroz taj prozor ući u zgradu. Vidi se i kako je poginuo policajac Daniel Hodges, zgnječen na vratima dok je pokušavao spriječiti gomilu da prodre u Kongres. Na jednoj snimci policajac Eugene Goodman izvodi senatora Mitta Romneyja dalje od opasnosti. Na drugoj snimci vidi se skupina senatora koja je za dlaku izbjegla izgrednike.

Mitt Romney, jedan od žešćih Trumpovih kritičara u republikanskim redovima, rekao je novinarima da nije imao pojma da je bio toliko blizu opasnosti: “To vam udara na srce i nosi suze na oči. Bilo je krajnje uznemirujuće i emotivno”, rekao je. Zahvalio je policajcu i rekao da je imao sreću da ga je Eugene Goodman izveo u pravom smjeru.

Tražili Pelosi
U drugom videu, suradnici Nancy Pelosi uletjeli su u konferencijsku sobu, zabarikadirali se i sakrili pod stol nekoliko trenutaka prije upada izgrednika u njezin ured. Nancy, oh Nancy, gdje si Nancy, pjevao je jedan. Jedan od muškaraca koji se slikao s nogama u čizmama stolu predsjednice Zastupničkog doma, nosio je pištolj za omamljivanje koji je mogao ozbiljno ozlijediti.

Ovo je za Ameriku trenutak istine, ustvrdio je demokrat Jamie Raskin. “Pitanje koje se postavlja pred svima vama u ovom procesu: je li ovo Amerika?”, poručio je Raskin američkih kongresmenima.

Demokrati su detaljno izlagali kako je bivši predsjednik Trump, tjednima negirajući rezultate izbora i lansirajući jednu za drugom teorije da je pokraden i da su izbori lažirani, dizao atmosferu i uzrokovao pobunu koja je završila u krvi. I nakon što su sudovi utvrdili da su prijave neosnovane, nastavio je lagati da je pokraden. Nije slučajno lagao: demokrati su pred Kongresom noćas analizirali Trumpovo ponašanje mjesecima prije izbora pa do 6. siječnja, pokazujući kako je ciljano plasirao laži da bi posijao nepovjerenje u izbore, što je kulminiralo 6. siječnja. Puštali su isječke televizijskih intervjua i govora u kojima se Trump u više navrata odbio obvezati na mirnu primopredaju vlasti.

Nije Trump bio običan promatrač 6. siječnja, nego glavni poticaj onoga što se dogodilo, tvrdi optužba. Invazija na Kapitol nije spontani, slučajni čin kaosa, već ga je Trump “zapalio i potaknuo” smišljeno djelujući u tom smjeru tijekom nekoliko mjeseci. Još u svibnju 2020. izašao je s tvrdnjom da je jedini način da izgubi izbore 2020. da bude pokraden.

Trump s veseljem gledao nerede
Dok je trajao napad na Kongres, Trump je propustio koristiti ovlasti da zaustavi nasilje. Umjesto toga je s veseljem promatrao kako njegovi pristaše napadaju sjedište vrhovne zakonodavne vlasti u zemlji. “Trump je to gledao na TV kao reality show”, rekao je demokrat Jamie Raskin, prenosi CNN. Umjesto da djeluje kao vrhovni zapovjednik, slao je tweetove koji su dodatno palili gomilu.

Demokrati su pokazali kako je došlo do kaosa u kojem su prosvjednici provalili u zgradu Kongresa koja je djelovala kao da je ostavljena bez obrane. Pustili su audio snimku na kojoj se čuje kako policajac izbezumljeno traži pomoć nakon što su pobunjenici probili barikade prema Kapitolu. “Pukla nam je linija. Svi se policajci povlače”, vikao je u 13:49. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Čistoća će sanirati divlji deponij u Logorištu, zadnji put su s iste lokacije odvezli 17 tona otpada! Otvoreno pitanje – tko su zagađivači i zašto mi plaćamo njihovu neodgovornost?

OgPortal

U Ogulinu jedna novooboljela osoba

OgPortal

Škare-Ožbolt negira da je plagijatorica, Troskot se zahvaljuje na reklami: ‘Simpatična je, ali…‘

OgPortal

Prosvjednici opet na ulicama u Mjanmaru

OgPortal

Potres u Dalmaciji: ‘Snažno je zatreslo, srećom nije dugo…’

OgPortal

Grčka pita od špinata (Spanakopita)

OG Portal