Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Stiže nam Zvijer sa (sjevero)istoka: Sve o nagloj promjeni vremena koja je izazvala kaos u Europi

dzmz ciklona ist


Niz događaja još početkom siječnja dao je naslutiti da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi, kaže meteorolog Brzoja

Nakon niza dana iznadprosječno visokih i gotovo proljetnih temperatura u Hrvatsku, prema prognozama meteorologa, u noći sa srijede na četvrtak stiže ozbiljno zahladnjenje. Promjena vremena, praćena oborinama, već je krenula u večernjim satima srijede, a glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula napominje da nam se valja prilagoditi dugonajavljivanoj jakoj, pa i razmjerno nagloj promjeni.

  • I to manje zbog mjestimičnog snijega, a više zbog osjetnog pada temperature i hladnog vjetra. Za veljaču ništa neobično, ali mnogima neugodno, osobito onima koji teže podnose hladnoću, kao i beskućnicima, i onima koji ne mogu biti u toplini svojih potresom uništenih domova, nego u kontejnerima, montažnim kućicama…, navodi Vakula.
  • Temperatura zraka bit će zamjetno niža ne samo od prošlih neuobičajeno toplih dana, ponegdje čak i rekordnih, nego i od prosječnih vrijednosti za sredinu veljače. Noćnih i jutarnjih “minusa” neće biti samo diljem kopnenog područja, nego i na većini Jadrana. I dok će na Jadranu uz uglavnom suho pa i prevladavajuće sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura zraka biti “pozitivna”, na kopnu će gdjekad biti i cjelodnevnih “minusa”, osobito u petak i subotu, u gorju i kasnije.
    Osim pada temperature, osjet hladnoće u nastavku ovoga tjedna, a i početkom novoga pojačavat će i vjetar – na kopnu često umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, te još više – na Jadranu osobito do nedjelje većinom jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, najavljuje Vakula i podsjeća da je DHMZ još u ponedjeljak objavio posebno priopćenje o ovoj žestokoj promjeni vremena i doslovno preko noći zahladnjenju sa srijede na četvrtak, nakon kojeg će ovo iznadprosječno toplo razdoblje zamijeniti suprotno – hladnije od prosjeka.

Najnovija prognoza
Prema najnovijoj DHMZ-ovoj prognozi, u noći na četvrtak i ujutro bit će pretežno oblačno, mjestimice na Jadranu s kišom i grmljavinom, a u unutrašnjosti snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača ponajprije u gorju. Prema podnevu postupan prestanak oborina, potom i djelomično razvedravanje. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji sjeverozapadni, a na Jadranu će zapuhati jaka i vrlo jaka, podno Velebita i olujna bura. Temperatura zraka u unutrašnjosti između -3 i 1 °C, na sjevernom Jadranu od 4 do 9, a u Dalmaciji između 9 i 13. Navečer još hladnije.

U nastavku tjedna hladno i vjetrovito. Prevladavat će sunčano vrijeme uz povremenu umjerenu naoblaku, u petak i subotu ponajprije na Jadranu, a u nedjelju u unutrašnjosti. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar na kopnu, a na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima.

Polarni vrtlog i poremećaj cirkulacije
Kako je u Dnevniku Nove TV pojasnio meteorolog Darijo Brzoja, ovom prodoru hladnog zraka prethodio je niz događaja koji su još početkom siječnja dali naslutiti da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi.

  • Prije otprilike mjesec i pol, primijetili smo slabljenje polarnog vrtloga. Njega čine jake struje koje, pojednostavljeno, na neki način zadržavaju polarnu zračnu masu na sjeveru, tamo gdje joj je i mjesto. Vrtlog je slabio jer se jedna pacifička anticiklona snažno gurala prema njemu, a viši slojevi atmosfere istodobno su se pojačano zagrijavali.

Sve skupa rezultiralo je poremećajem u cirkulaciji. Mlazna struja počela je snažnije meandrirati, a mrzli polarni zrak, umjesto na jednom mjestu, u konačnici se podijelio u dvije mase koje su se onda krenule razlijevati prema jugu. Jedna od njih već ovih dana donosi nezapamćene minuse sjevernoj Americi, a druga se sa sjevera spušta preko europskog kontinenta, objašnjava Brzoja.

Masa hladnog zraka, zbog rotacije Zemlje, zakreće se u smjeru kazaljke na satu, što meteorolozi kažu anticiklonalno.

Zvijer sa (sjevero)istoka

  • Dolazeći sa sjevera ta masa skreće u desno, a nama onda ovdje na Mediteranu dolazi iz smjera sjeveroistoka. Iz tog razloga, a zbog velikih minusa, popularno nosi ime Beast from the East, ili Zvijer s istoka. Nama će zvijer idućih dana donijeti prilično hladno vrijeme, iako minusi srećom, neće biti kao drugdje u Europi i Americi gdje se proteklih dana mjerilo i -35.

Kod nas za sad očekujemo do -10 ili malo niže, na kopnu, i to po noći i rano ujutro, dok će danju biti oko nule. Na moru male pozitivne vrijednosti po danu, minusi po noći. No, s obzirom da će ovog vikenda puhati i na mahove orkanska bura, osjet hladnoće bit će znatno pojačan, upozorava Brzoja.

  • Idućih nekoliko dana treba zaštititi biljke, pustiti vodu iz cijevi tamo gdje je to potrebno, gdje može doći do smrzavanja, pobrinuti se i za životinje. A mi se trebamo samo toplije odijenuti i pojačati grijanje, a na otvorenom čuvati se ozeblina, poručio je Darijo Brzoja u Dnevniku Nove TV.
Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Papa otkrio nepoznate pojedinosti iz svog života: ‘Zbog tih sam događaja išao psihijatrici‘

OgPortal

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal

Digitalizacija: Aplikacija za praćenje kontakata je propala, prijava cijepljenja ne radi, a ministarstvo krije troškove

OgPortal

Pozadina pokušaja puča: ‘Moskva je signalizirala vojsci da sruši neposlušnog premijera‘

OgPortal

Stem influencer Robert Knjaz!

OgPortal

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal