Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kako se, kome, kada i gdje prijaviti za cijepljenje? Iz HZJZ-a otkrili niz detalja, pripremaju i digitalnu platformu

rusko cjepivo ist


Iz HZJZ-a kažu da se ne zna kada će se cijepiti građani koji nisu u prioritetnoj skupini, ali imaju detalje o metodi prijave

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na svojim web stranicama objavio odgovore na 39 najčešćih pitanja o cijepljenju protiv koronavirusa, a građane najviše zanima kada će doći na red svi koji ne pripadaju u prioritetne skupine.

Digitalna platforma cijepise.hr
Iz HZJZ-a je za Dnevnik.hr rečeno da još uvijek nije poznato kada će se cijepiti građani koji nisu u toj skupini. Ipak, kažu da se procjepljivanje većine stanovništva očekuje do kraja jeseni, a priprema se i digitalna platforma na kojoj će se građani moći prijaviti za cijepljenje i dobiti sve informacije. Platforma još uvijek nije u funkciji, no bit će dostupna na adresi www.cijepise.hr.

  • Nažalost, ne možemo reći kada će početi stizati cjepivo u dovoljno velikim količinama da se započne cijepljenje tog dijela građana. U pripremi je digitalna platforma za naručivanje na cijepljenje, koja bi trebala biti funkcionalna do kraja tjedna. Bit će javno objavljen početak rada te platforme, a očekuje se kako će ona biti povezana sa županijskim platformama. Putem nje će građani dobiti obavijest o terminu i mjestu cijepljenja, priopćeno je iz HZJZ-a za Dnevnik.hr.
    Liječnici: ‘Nemamo dovoljno informacija’
    Najveći je teret stavljen na obiteljske liječnike, a oni kažu da nemaju dovoljno uputa i informacija o cijepljenju.
  • Definirane su skupine pacijenata, kojim redom će se cijepiti. Kao liječnici obiteljske medicine već mjesecima ukazujemo na nedostatke i probleme koje smo uočili kao obilježeni cjepitelji – tako da smo slali službene dopise institucijama i javnosti kroz medije. Za sada je jedini kriterij dob. Nama kao obiteljskim liječnicima to nije dovoljan kriterij. Međutim, u tom smislu ne možemo ništa mijenjati, osim se nadati da će nadležni konačno uvažiti naše argumente, poručili su iz KoHOM-a.

Nakon zdravstvenih radnika te korisnika i zaposlenika domova za starije, na redu će biti kronični bolesnici i građani stariji od 65 godina, a zatim i oni mlađi i zdravi.- Kada će biti cijepljenje mlađih od 65 godina i po kojim egzaktnim kriterijima – ne znamo. U svoje interne bilježnice upisujemo sve zainteresirane, a ishod toga – ne znamo. Više od toga za sada ne možemo reći jer ni mi – ne znamo, kažu liječnici za Dnevnik.hr.

HZJZ: Najčešća pitanja i odgovori o cijepljenju
HZJZ je objavio da se za cijepljenje protiv COVID-19 potrebno prijaviti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

  • Ako niste u mogućnosti cijepiti se u mjestu svog prebivališta, odnosno kod izabranog liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se možete javiti nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

U RH se možete besplatno cijepiti protiv COVID-19 neovisno o vrsti zdravstvenog osiguranja. Ako nemate izabranog liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se možete javiti nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

Radi ograničenih količina cjepiva cijepljenje se provodi prema definiranim prioritetnim skupinama sukladno Nacionalnom planu za cijepljenje protiv COVID-19. Početak cijepljenja osoba iz pojedinih prioritetnih skupina ovisi o dostupnosti cjepiva, odazivu na cijepljenje, ali i broju osoba koje pripadaju tim prioritetnim skupinama.

Plan je prvo cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

Prije cijepljenja liječnik će vas pitati potrebne informacije – potrebno je ukazati na prijašnje teške alergijske reakcije ili tešku akutnu bolest/infekciju s visokom tjelesnom temperaturom. Liječnik će prema danim informacijama zaključiti smijete li se cijepiti trenutačno dostupnim cjepivom ili je cijepljenje potrebno odgoditi.

Ljudima se savjetuje da se drže zadanih termina kod svojih liječnika. Ako se ipak dogodi kakva izvanredna situacija, cjepivo će moći primiti i nakon termina za drugu dozu. Naravno, morate se javiti svom liječniku da vam ugovori novi termin, stoji između ostalog na stranicama HZJZ-a. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Mladić ušao u sisačku školu s bombom, djeca evaukirana. Traži razgovor sa županom Žinićem?

OgPortal

Opsadno stanje u Kolindinoj zgradi: Sve puno specijalaca, stigli i snajperisti:

OgPortal

Ispitivanje kubanskog cjepiva protiv koronavirusa ušlo u treću fazu

OgPortal

Povijesni dolazak pape Franje u Irak

OgPortal

Grad Ogulin sufinancira ogulinski HGSS sa 120 tisuća kuna

OgPortal

U Karlovačkoj županiji 44-oro novozaraženih, nitko iz Ogulina

OgPortal