Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Istjerali đake iz doma zbog korone pa roditeljima uz suludo objašnjenje počeli slati račune za smještaj i hranu?!

Kroupa

“S obzirom na to da učenici srednjih škola u siječnju 2021. g. nisu boravili u učeničkim domovima dužni su platiti pola cijene, odnosno 315,00 kuna, za smještaj i prehranu učenika u učeničkim domovina Požeško-slavonske županije”.

Dio je ovo Odluke o načinu plaćanja smještaja učenika u učeničkim domovima kojima je osnivač Požeško-slavonska županija, koju je donio Upravni odjel za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije, a potpisao župan Alojz Tomašević. Ova odluka digla je na noge nezadovoljne i ogorčene roditelje od kojih su neki otvoreno progovorili o svom nezadovoljstvu i prije svega nelogičnostima vezanima uz nju.

Sara Kroupa je učenica 2. razreda medicinske škole u Pakracu i smještena je u učeničkom domu, a telefonski mi se javio njen otac Vladimir, koji nije krio svoje razočaranje, piše Mario Barać za Mojportal.hr.Račun za “smještaj i prehranu“
– Pazi, prošli tjedan sam dobio račun na kojem piše: ‘Smještaj i prehrana u učeničkom domu’ za siječanj, a par dana kasnije sam za istu uslugu dobio i račun za veljaču. Kakav smještaj?! Kakva prehrana kad djeca cijeli siječanj nisu bila u školi?! Osim toga, uvijek bi nam poslali račun početkom mjeseca za tekući mjesec, a sad dobijemo u veljači za siječanj. Zbog krize s virusom COVID-19 djecu smo 4. prosinca doslovno morali iseliti sa svim stvarima. Doslovno su nas istjerali iz doma i djeca ga uopće nisu koristila, a naplatili su nam uslugu i za prosinac. To stvarno nema nigdje! – ogorčen je Kroupa.Odgovore na ova pitanja sam potražio u Srednjoj školi Pakrac. Ravnatelj Dario Čilić nije se javio na fiksni telefon. Potom sam nazvao i dobio Ljiljanu Rupena Kelemen, zamjenicu ravnatelja i voditeljicu smjene Srednje škole Pakrac.

– Na web stranici naše škole objavljene su odluke župana za prosinac, siječanj i veljaču. Mi smo se dugo borili za tu odluku pa smo možda čak i preuranjeno poslali račune koji su sigurno veći od onoga što piše u toj odluci. Onda smo pojedinačno zvali roditelje i rekli im da ili uplate manje kako piše po županijskim odlukama ili, ako su već uplatili, da će se to nivelirati tijekom sljedećih mjeseci – rekla je Ljiljana Rupena Klemen.

Odluke županije
– Naša škola ne može samoinicijativno donositi odluke o visini računa jer moramo raditi po zakonu i prema odlukama koje donosi naš osnivač, a to je županija. To je sada jedna teška situacija i posve je jasno zašto roditelji negoduju, ali mislim da će se sve to iznivelirati u sljedećim mjesecima – pojasnila je gospođa Rupena Kelemen i dodala kako Učenički dom u Pakracu raspolaže sa 158 postelja u dva objekta, djevojačkom domu u M. Gupca i mješovitom domu u Hrvatskih velikana.

Pitao sam je smatra li da je nelogično da je naplaćena usluga koja u praksi uopće nije pružena?

– Dodala bih da je nelogičnost još veća jer smo mi na inicijativu i preporuku županijskog Stožera civilne zaštite doslovno djecu morali istjerati iz doma. No, mi moramo ispostaviti račun. Treba imati na umu da postoji neki hladni pogon koji također košta – dodaje gospođa Rupena Kelemen.I Vladimir Kroupa se slaže da hladni pogon košta, ali…

– Nama je naplaćeno 315 kuna, dakle pola od 630 kuna koliko košta redovna mjesečna cijena doma. Ali djeca nisu u domu bila skoro cijeli prosinac i cijeli siječanj. To znači da tijekom ta dva mjeseca nije bilo po tri obroka dnevno, prostori se nisu toliko grijali, nisu se trošili ostali energenti, struja, voda… pa su i režije bile manje. Nije se redovno mijenjala posteljina niti se stalno čistilo. Dakle, nema smisla reći da hladni pogon košta ovih 315 kuna. Da su nam poslali nekakav dopis i hladni pogon naplatili recimo 100 kuna, mislim da bismo svi to platili, a ne ovako… – tvrdi Kroupa i dodaje:

– Župan odluči da moramo platiti 315+315 kuna za prosinac i siječanj za dom i hranu. A drugom odlukom taj isti župan je zabranio da učenici budu u njemu. Stvarno svašta…”

Sufinanciranje smještaja
Odgovore na pitanje kako i zašto su roditeljima poslani računi za uslugu koja nije pružena, potražio sam i kod Sandre Sekulić Pojer, pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

– Županija sufinancira smještaj djece u domovima u 50-postotnom iznosu, dakle sa 630 kuna, a ostalih 630 kuna plaćaju roditelji. Praksa je i inače, kada je bila normalna situacija, da su roditelji plaćali punu cijenu za siječanj, bez obzira na to što taj mjesec djeca zbog praznika nisu cijeli mjesec išla u školu. Upravo da bi se to ovaj put izbjeglo jer smo bili u problemu s koronom, i da se roditeljima ne bi naplatila puna cijena, župan je donio odluku da se plaća pola cijene za prosinac, siječanj i veljaču – tvrdi gospođa Sekulić Pojer.

– Vi drugim riječima kažete da je Županija ovom odlukom župana na neki način pokušala pomoći roditeljima da ne plaćaju punu cijenu, nego da plate pola? – pitao sam gospođu Sekulić Pojer, kako bih bio siguran da sam je dobro razumio.Nadao sam se da mi ravnatelj Dario Čilić može dati odgovore na sve više pitanja pa sam ga ovaj puta pokušao dobiti na mobilni telefon. Na poziv se nije javio pa sam mu poslao poruku uz molbu da mi se povratno javi jer imam nekoliko pitanja vezanih uz odluke o plaćanju doma budući da mi se javilo nekoliko nezadovoljnih roditelja. Umjesto povratnog poziva kojeg sam očekivao, dobio sam poruku:

“Sve u vezi plaćanja doma nalazi se na stranici škole. Odluke Županije za prosinac, siječanj i veljaču. Lijep pozdrav!”

Nikakve informacije
Tako sam ostao uskraćen za mogućnost da mu postavim pitanje kako to da su roditelji čija su djeca smještena u domu u Pakracu, ipak bila oslobođena plaćanja usluga doma u travnju, svibnju i lipnju 2020. godine?

– Lani smo uredno platili račun za ožujak, ali zbog problema s koronom djeca od sredine mjeseca više nisu išla u školu do kraja školske godine. Vjerojatno zato nismo kasnije dobili račune za travanj, svibanj i lipanj. A ako ćemo po logici, i u tim mjesecima je bilo troškova za hladni pogon. Za rujan smo onda platili pola cijene jer smo u ožujku platili za cijeli mjesec, pa su nam to refundirali – pojasnila je Ivana Oljača iz Kutine koja u Pakracu školuje dvije kćerke. Lana je 3. razred medicinske škole, a Mia 2. razred, građevinski tehničar.

Roditelji su ogorčeni i zato što nisu dobili nikakvu informaciju, a tvrde da ju nisu uspjeli dobiti ni telefonski.- Nije u redu da mi nismo imali nikakvu informaciju i da su nam za prosinac poslali puni račun, a već se znalo da će se ići na online nastavu. Roditeljima koji imaju djecu u domovina u Zagrebu, Garešnici i Ivanić Gradu najavljeno je da će djeca imati online nastavu i da ne plaćaju dom, a to znam jer imam kolegice čija djeca idu u škole u tim gradovima. Mi nismo dobili nikakvu informaciju ni prije ni poslije. Zvala sam neki dan na telefon Srednju školu Pakrac, ali do ravnatelja nisam uspjela doći. Javila mi se tajnica koja mi je rekla da osoba koja mi može dati odgovor trenutno ne radi. Uputili su me da na stranici škole ima odluka i da moramo platiti račune, a da će nam se to refundirati u ožujku. Nadam se da će biti tako jer bi to bilo razumno – tvrdi gospođa Oljača.

Očekuje povrat novca
Istom se nada i Vladimir Kroupa.

– Razočaran sam jer nas nitko nije kontaktirao iz Srednje škole Pakrac, a jedini kontakt koji smo inače imali je onaj s odgajateljem profesorom Tomićem. Ponavljam, posebno sam razočaran što na računu točno piše “smještaj i prehrana”. Pa kakva prehrana?! Da su napisali hladni pogon, možda bismo to i prožvakali i platili, ali ovo ne! Mi, roditelji, očekujemo da nam se troškovi koje smo platili ili ćemo platiti, refundiraju u sljedećim mjesecima jer bi to bilo jedino pošteno u cijelom ovom kaosu – zaključuje Kroupa. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

HDZ-ova većina odbila zahtjev zastupnica o procesuiranju seksualnog uznemiravanja, oporba oštro reagirala

OgPortal

Uhićen mladić koji je pod prijetnjom bombom ušao u školu u Sisku i tražio Žinića

OgPortal

Vlada tvrdi da je Bruxelles taj koji im ne dopušta da daju milijarde privatnicima. Bruxelles ih je upravo demantirao

OgPortal

Mladić ušao u sisačku školu s bombom, djeca evaukirana. Traži razgovor sa županom Žinićem?

OgPortal

Opsadno stanje u Kolindinoj zgradi: Sve puno specijalaca, stigli i snajperisti:

OgPortal

Ispitivanje kubanskog cjepiva protiv koronavirusa ušlo u treću fazu

OgPortal