Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Moćni republikanac pokopao Trumpa: ‘Da, odgovoran je. Hranio je rulju divljačkim lažima‘

Donald Trump 32 ist

Čelnik republikanske manjinske manjine u Senatu Mitch McConnell, koji je glasao za oslobađanje Donalda Trumpa u suđenju u kojem je bio optužen za poticanje pobune, nakon glasanje je rekao da je Trump “sramotno zanemario dužnost” odbijanjem intervencije dok su njegove pristaše napadale Kapitol.

“Nema sumnje, apsolutno, da je predsjednik Trump praktično i moralno odgovoran za provociranje događaja toga dana”, rekao je McConnell. I naglasio da su Trumpovi sljedbenici postali nasilni jer im je Trump rekao seriju laži o predsjedničkim izborima. “To su učinili zato što ih je najmoćniji čovjek na Zemlji hranio divljim lažima jer je bio ljut što je izgubio izbore”, rekao je McConnell. “Ovo je bio pojačani krešendo teorija zavjere.”

Svoje glasanje u Senatu protumačio je izjavom da Senat nije zamišljen da djeluje kao “moralni sud”.Republikanski čelnik potom se usmjerio na pravni argument protiv osuđujuće presude, rekavši da Senat nije namijenjen da djeluje kao “moralni sud”. Ali je napad na Kapitol 6. siječnja nazvao “sramotom”.

Nije samo vojnik partije
McConnell je senator iz savezne države Kentucky, jednog od republikanskih uporišta. Jedan je od onih koji nisu bili pretjerano sretni Trumpovom nominacijom na izborima 2016. godine, ali je zatim, kao lider tadašnje republikanske većine, snažno podržavao Trumpove politike. Mislim da mu u potpunosti odgovara titula “vojnika partije”. Kad je vidio da je Trump pozitivan za stranku, da donosi pobjedu, stao je uz njega.

Tako je bilo i nakon izbora. Kad je Trump počeo svoj rat protiv izbornih odbora pokretanjem niza sudskih tužbi, McConnell mu je davao snažnu podršku. Tako dugo dok je to bilo u skladu sa zakonima. Kad su u prosincu stigli rezultati elektorskog kolegija, a u međuvremenu su propale gotovo sve Trumpove sudske tužbe – često i kod sudaca koje je upravo on imenovao, a Vrhovni sud, u koji je doveo jednu dva konzervativnu sutkinju i dva suca, odbio uopće raspravljati o navodnim izbornim prijevarama – McConnell se oglasio. Tada sam napisao, a ponavljam sada, da se s njime u mnogim stvarima ne slažem, ali je potvrdio da nije samo “vojnik partije” nego da mu je na prvom mjestu Ustav i zakon. Tadašnji lider republikanske većine u Senatu je tada čestitao na pobjedi Joeu Bidenu. I jasno, postao metom žestokih, brutalnih Trumpovih napada na Twitteru gdje je tada još imao račun.

Političa lucidnost
McConnell se nije dao smesti i nastavio je svoj rad zagovarajući zakon. Tako i 6. siječnja kad nije stao na stranu Teda Cruza i skupine senatora koji su rekli da će pokušati dovesti u pitanje odluku elektorskog kolegija. McConnell i potpredsjednik Mike Pence su rekli da je Ustav iznad svega.

I na ovom je postupku McConnell pokazao političku lucidnost. Bio je protiv opoziva, ali je rekao republikanskim senatoricama i senatorima da glasaju prema svojoj savjesti. Glasao je protiv opoziva, ali je odmah nakon toga iznio teži napad na Trumpa od demokratskih tužitelja.

Jer, Mitch McConnell je “vojnik partije”, a posljednja stvar koja sada treba Republikanskoj stranci je podjela. Ovih je dana objavljeno da dio viđenih republikanaca planira formirati stranku centra, pričalo se da i Trump o tome snuje. McConnell je svjestan da bi takav razvoj događaja bio poguban po stranku jer bi dovela do rasipanja glasova (kao što je treći kandidat na izborima 2000. godine Ralph Nader oduzeo Alu Goreu presudne glasove pa je neizvjesna Florida dovela na vlast Georgea W. Busha) i sigurnih poraza na sljedećim izborima.

“Novi život”
U konačnici je protiv Trumpa glasalo 7 republikanskih senatorica i senatora, 10 zastupnica i zastupnika. Liz Cheney, trećerangirana republikanka u Zastupničkom domu, našla se pod udarom radikalnog krila stranke zato što je glasala protiv Trumpa, ali ju nisu smijenili. Marjorie Taylor Greene, zastupnica iz Georgije, je istjerana iz svih odbora zbog podržavanja teorija zavjere. Ne samo glasovima demokrata.

Trump je u svojoj munjevitoj reakciji na očekivani ishod u Senatu opet naglasio da njegov pokret tek počinje svoj život. On misli da je osobno dobio 75 milijuna glasova, da stranačka pripadnost s time nema nikakve veze. Ankete pokazuju drukčije. Već sada, dakle 24 dana nakon što je napustio Bijelu kuće, polovica republikanki i republikanaca smatra da je barem djelomično odgovoran za napad na demokraciju 6. siječnja. McConnell je toga, kao iskusan politički lisac, svjestan i zna da stranka mora dalje bez Trumpa. I zato ga je pokopao svojim govorom. U svemu tome postoji jedan problem, a to je da Trump opet neće ništa shvatiti i da će svakako pokušati nastaviti politički djelovati. Na štetu Republikanske stranke.

No, to je sada samo njihov problem. Oni su ga podržavali.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Papa: Žene hrabrije od muškaraca

OgPortal

Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi

OgPortal

Novi detalji velike zapljene droge: Po 73 kile kokaina došao zagrebački poduzetnik Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu

OgPortal

Vedrana Rudan – Guzicama do slobode

Vedrana Rudan

Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

OgPortal

Prijedlog za čitanje iz Ivanine kuće bajke

OgPortal