Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Telegram doznaje: Poduzetnik kojeg istražuju u aferi s Josipom Rimac spreman je zvati Plenkovića na sud da svjedoči

plenković sabor ist

Bosansko-hercegovački poduzetnik Milenko Bašić, koji je pod istragom zbog sumnji u malverzacije tijekom realizacije vjetroparka Krš Pađene, spreman je zvati kao svjedoke hrvatskog premijera i sve ministre, te nadležne iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske kako bi dokazao svoju nedužnost, doznajemo iz izvora bliskih istrazi. Njega se, naime, tereti da je zajedno s direktorom svoje tvrtke C.E.M.P. Draganom Stipićem, tražio od Josipe Rimac, nekadašnje državne tajnice u Ministarstvu uprave da urgira za njegov projekt. Želio je dobiti status povlaštenog proizvođača, no zbog problema s administracijom postojala je šansa da to ne uspije u propisanim rokovima koji su isticali krajem 2019. godine.

Dokumenti koji dokazuju nedužnost
Bašić je od otvaranja istrage u aferi vjetroelektrane bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, sve do prije par dana kada su se i on i Stipić javili u istražni zatvor. Još se ne zna kako su ušli u Hrvatsku, a nije čak isključeno da su ovdje boravili neko duže vrijeme, prije nego što su se odlučili službeno predati pravosudnim vlastima.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković potvrdila je nakon ročišta u USKOK-u da je njezin klijent negirao krivnju, te da je iznio opširnu obranu. Predao je tužiteljstvu i dokumente kojima, kako smatra, dokazuje da ništa nezakonito nije radio.

Bašić je ranije u svojim javnim istupima za opstrukcije projekta optuživao upravu Hrvatskih šuma, čiji je čelnik Krunoslav Jakupčić i sam sada obuhvaćen ovom istragom. I pred USKOK-ovim istražiteljima potvrdio je na kakve je sve zapreke nailazio, te dodao kako je zbog toga morao čak odlaziti u Državno odvjetništvo i pisati premijeru i Vladi.Koliko će milijuna platiti za slobodu?
“Zatražili smo ukidanje istražnog zatvora i ponudili visoko jamstvo, no odluku o tome donijet će u srijedu sud”, kazala je odvjetnica Sloković.I odvjetnica Laura Valković, koja zastupa Dragana Stipića, potvrdila je da je njezin klijent detaljno iznio obranu, te da je predao dokumentaciju koja demanitra ono što mu se rješenjem o provođenju istrage stavlja na teret.Poznato je da su do sada kao svjedoci u ovom procesu, među ostalima, već ispitane zamjenica predstojnika premijerovog ureda Tena Mišetić, te ministrica poljoprivrede Marija Vučković. USKOK, naime, sumnja da je Josipa Rimac sve do njih urgirala za Bašića i Stipića i njihov vjetropark koji im je trebao donijeti milijarde kuna zarade u idućih 25 godina./telegram.hr/

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Tijekom vikenda 17 požara na otvorenom prostoru

OgPortal

I u Glini će se zaprimati zahtjevi za obnovu

OgPortal

Trump natuknuo mogućnost ponovne kandidature za predsjednika 2024. godine

OgPortal

Kafići otvaraju terase, dopušteni treninzi u zatvorenom

OgPortal

U koronakrizi Grad Duga Resa s pola milijuna kuna pomogao poduzetnicima i građanima, najviše otišlo za besplatni vrtić

OgPortal

Traže odgovarajuće partnere za projekt – održan još jedan on-line sastanak i to s domaćim IT tvrtkama

OgPortal