Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Australija odobrila cjepivo AstraZenece uoči početka programa procjepljivanja

cjepivo 3222 ist

Australski medicinski regulatori izdali su privremeno odobrenje cjepivu AstraZenece za Covid-19, dajući dodatni poticaj realizaciji nacionalnog programa cijepljenja u toj zemlji, čiji je početak planiran za sljedeći tjedan.

Takva odluka regulatora dolazi upravo u vrijeme kada se najgušće naseljena australska država Victoria približava očekivanom ukidanju petodnevnog iznenadnog lockdowna, uvedenog nakon pojave novih slučajeva zaraze koronavirusom u petak.

Savezna vlada priopćila je da je naručila dovoljno cjepiva AstraZenece za pokrivanje potreba 25-milijunskog stanovništva te zemlje, a većim će dijelom biti proizvedeno u Australiji. Naručeno je i dovoljno doza cjepiva koje su zajedno razvili Pfizer Inc i BioNTech, a proizvodi se izvan Australije, za oko petinu populacije.

  • Australija sada ima dostupna dva sigurna i učinkovita cjepiva za Covid-19, izjavio je premijer Scott Morrison na televizijskoj konferenciji za medije.

Prva isporuka cjepiva Pfizera-BioNTecha, koje ima 95-postotnu stopu učinkovitosti i već je odobreno, stigla je u ponedjeljak u Australiju i vlada planira 22. veljače početi s planom procjepljivanja stanovništva. U ožujku se očekuje prva isporuka cjepiva AstraZenece, nakon čega će najveći dio cjepiva za potrebe Australije biti proizveden u toj zemlji, što bi ju trebalo zaštititi od neočekivanog rasta potražnje drugdje.

Dok su druge zemlje, među kojima SAD i Velika Britanija, bile brže u odobravanju cjepiva pozivajući se na izvanredno stanje, Australija je odlučila pričekati cjelovitije rezultate testiranja kako bi izdala privremeno odobrenje. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson

OgPortal

Umro je Milan Bandić

OgPortal

Iz novinarske arhive – “Dobra poplavila naselja i prometnice”

OgPortal

Pogledajte video spot hrvatske predstavnice na Eurosongu: ‘Konačno se nemamo čega sramiti, bravo!‘

OgPortal

Papa otkrio nepoznate pojedinosti iz svog života: ‘Zbog tih sam događaja išao psihijatrici‘

OgPortal

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal