Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Veledrogerije objavile koliki je sada dug bolnica i HZZO-a: ‘Nalazimo se na točki pucanja‘

KRIZA U ZDRAVSTVU

Veledrogerije upozoravaju da možemo ponovo očekivati poremećaje u sustavu opskrbe lijekovima

Zbog kontinuiranog rasta dugovanja bolnica i ljekarni, veledrogerije okupljene u HUP-u održale su konferenciju za medije na kojoj su sudjelovale Koordinacije veledrogerija koja okuplja četiri kompanije – Phoenix farmacija, Medika, Oktal Pharma i Medical Intertrade.

Kako je rečeno u najavi konferencije, ukupni dug bolničkog i ljekarničkog sustava na 31.01.2021 prešao je 5,2 milijarde kuna (dug bolnica na 31. siječnja 2021. iznosio je 4,1 milijardu kuna, dok je procijenjeni dug HZZO-a prema ljekarnama premašio 1,1 milijarde kuna). Stoga veledrogerije upozoravaju da možemo ponovo očekivati poremećaje u sustavu opskrbe lijekovima, ako ne bude hitne reakcije od strane resornih ministarstava.

  • Nakon tri mjeseca od zadnje sanacije i rebalansa proračuna krajem 2020. i dodatne uplate ljekarnama, mi se nalazimo na točki pucanja. Dugovanja su dosegla razinu od 5,7 milijardi kuna kakva je bila u listopadu, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u, javlja HRT.
    Veledrogerije, članice HUP koordinacije, uputile su apel javnosti kako bi skrenule pozornost na razinu duga koji je dosegnuo kritičnu točku.
  • Veledrogerije ne utječu na formiranje cijena lijekova, ne utječu na potrošnju lijekova, ne propisuju lijekove. Veledrogerije ne uključuju financiranje u cijenu lijekova. Cijena lijeka se određuje pravilnicima koje određuje ministarstvo zdravstva. Hrvatska agencija za lijekove određuje najviše dozvoljenu cijenu lijeka, a HZZO s proizvođačima lijekova tu cijenu dodatno snižava. Zadnji korak je objedinjena javna nabava gdje ministarstvo zdravstva propisuje javnu nabavu za bolnice, gdje se mi kao konkurentni dodatno natječemo i tako maksimalne cijene lijekova dodatno snižavamo. Mi smo obvezni po takvim cijenama isporučiti bolnicama koje plaćaju u roku i onima koje plaćaju nakon godinu, dvije ili više dana, pojasnila je Percač.

Uputila je apel Vladi da riješi ovaj zadnji ovaj zadnji lanac nelikvidnosti u državi kako zdravstveni sustav ne bi došao u pitanje.

  • To nas dovodi do točke nelikvidnosti gdje ne može ispunjavati obeveze prema dostavljačima, poslovnim partnerima, zaposlenicima. Nas četvero zapošljavanja otprilike 2000 zaposlenika. Dugovanja bolnica otkad je formirana HUP koordinacija veledrogerija su udvostručena. Početkom 2018. smo imali 2,2 milijarde duga, sad se nalazimo na 4,2 milijarde kuna duga, rekla je Percač.

Uz sve to, dodaje, došlo je i do produljenja rokova plaćanja HZZO-a ljekarnama.

  • Kad pričamo o bolnicama, pričamo o rokovima plaćanja koji premašuju minimalno šest puta zakonom definirane rokove. Zamislite da radite i tek nakon godinu dana dobijete plaću, kako biste funkcionirali? Mi funkcioniramo zahvaljujući kreditnim institucijama, ali i naša kreditna sposobno ima svoj kraj. Sa svakim povećanjem duga dolazimo u situaciju kada ne možemo servisirati svoje obveze prema dobavljačima, rekla je.

U prosincu je zabilježen rekordan rast dugovanja bolnica prema veledrogerijama. Dug je u samo mjesec dana narastao za 300 milijuna kuna, navodi HRT. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Ministar Butković posjetio Ogulin

OgPortal

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

OG Portal

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u školi u ruskom Kazanju

OgPortal

U Ogulinu troje novooboljelih

OgPortal

Stigle službene brojke Nacionalnog stožera: Ovo je najveći pad novozaraženih u trećem valu!

OgPortal

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice!

OgPortal