Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Japanska vladajuća stranka želi više žena na sastancima, ali ako ne govore

japan ist

Nakon seksističkih izjava da žene na sastancima previše govore, zbog kojih je šef Olimpijskih igara u Tokiju podnio ostavku, japanska vladajuća stranka objavila je da želi žene na ključnim sastancima – ali samo ako ne govore.

Vladajuća Liberalno-demokratska stranka predložila je novi plan koji omogućava da se pet zastupnica pridruži ključnim sastancima stranke kao promatračice.

Toshihiro Nikai, 82-godišnji glavni tajnik stranke, rekao je u utorak da je čuo kritike kako vrhom stranke dominiraju muškarci, ali je dodao da su članovi izabrani. No, važno je da ženske članice stranke “gledaju” stranački proces odlučivanja, rekao je.

Te promatračice ne mogu govoriti tijekom sastanaka, ali mogu zasebno predati mišljenja uredu tajništva, izvijestile su dnevne novine Nikkei.

Yoshiro Mori, čelnik olimpijskog odbora za Tokio 2020, dao je ostavku prošloga tjedna nakon pogrdnih komentara da žene previše govore.

Riječi 83-godišnjeg Moria, koji je i bivši premijer, jedan su od primjera koliko je seksizam duboko ukorijenjen u japanskom društvu, prenosi Reuters.

Japan je na 121. mjestu od 153 zemlje prema indeksu globalnih razlika u spolovima za 2020. Svjetskog ekonomskog foruma. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Papa: Žene hrabrije od muškaraca

OgPortal

Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi

OgPortal

Novi detalji velike zapljene droge: Po 73 kile kokaina došao zagrebački poduzetnik Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu

OgPortal

Vedrana Rudan – Guzicama do slobode

Vedrana Rudan

Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

OgPortal

Prijedlog za čitanje iz Ivanine kuće bajke

OgPortal