Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden obećao 4 milijarde dolara za pravednu podjelu cjepiva između bogatih i siromašnih zemalja

Američki predsjednik Joe Biden obećao je četiri milijarde dolara kao potporu programu Covax za pravednu podjelu cjepiva protiv covida-19 između bogatijih i siromašnijih zemalja.“Predsjednik će sutra na sastanku G7 objaviti da poduzima konkretne korake za poboljšanje zdravlja i sigurnosti Amerikanaca štiteći ranjive populacije širom svijeta”, navodi se u priopćenju Bijele kuće objavljenom u četvrtak. SAD će dati početni doprinos od 2 milijarde dolara globalnom savezu za cjepiva Gaviju, koji koordinira projekt Covax.

Washington će osloboditi dodatne 2 milijarde dolara 2021. i 2022. godine, “od kojih će prvih 500 milijuna dolara biti dostupno kad se ispune postojeće donatorske obveze i isporuče početne doze”, dodala je Bijela kuća.

Pokrivanje troškova najsiromašnijih
“Također pozivamo G7 i druge partnere da surađuju s Gavijem, kako bi namijenili još sredstava za potporu globalnom cijepljenju protiv covida-19 i usmjerili ih u hitne potrebe za proizvodnjom, opskrbom i isporukom cjepiva”, navodi se u priopćenju.

Inicijativa pod vodstvom UN-a planira u prvoj polovici godine isporučiti 337,2 milijuna doza, uglavnom zemljama u razvoju, rekle su uključene organizacije ranije ovog mjeseca. To je dovoljno da se s dvjema dozama cijepi gotovo 169 milijuna ljudi – ili oko 3 posto stanovništva u 145 zemalja koje sudjeluju u shemi Covax. (telegram.hr)

Posljednje objavljeno

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

OG Portal

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u školi u ruskom Kazanju

OgPortal

U Ogulinu troje novooboljelih

OgPortal

Stigle službene brojke Nacionalnog stožera: Ovo je najveći pad novozaraženih u trećem valu!

OgPortal

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice!

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Otvorenje Alpinističke zbirke

OgPortal