Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Rasprava o Uredbi koju je Vlada donijela dok Sabor nije zasjedao

Hrvatski sabor danas će raspravljati o uredbi koja ima snagu zakona, a koju je Vlada donijela dok Sabor nije zasjedao, glasovat će o raspravljenim zakonima i time zaključiti ovotjedni rad.
Uredbom o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koju je Vlada donijela temeljem zakonske ovlasti, za šest se mjeseci produžuje rok koncesionarima za podnošenje zahtjeva Ministarstvu zdravstva za preoblikovanje koncesije u privatnu ordinaciju.

Takve je zahtjeve Ministarstvu dostavilo oko tri tisuće koncesionara, dok ih još oko dvije tisuće to nije učinilo.

Nadalje, za dvije se godine produžuje rok važenja rješenja o odobrenju rada na temelju zakupa za ljekarne, specijalističke ordinacije i dentalne laboratorije u zakupu. Naime, 174 subjekta još uvijek obavlja djelatnost temeljem zakupa.

Zahtjeve za preoblikovanje podnijeli su u zakonskom roku, ali oni nisu mogli biti riješeni jer, na razini lokalne jedinice ili zdravstvene ustanove u okviru koje rade, ne mogu pribaviti dokumentaciju potrebnu za završetak preoblikovanja.

U pojedinim se slučajevima, primjerice u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji, vode i sudski sporovi vezani uz postupak preoblikovanja ljekarni u zakupu.

Sabor bi danas trebao izmijeniti Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojim se uspostavlja 13, umjesto 11 postojećih razina cjelovitih kvalifikacija, čime se kvalifikacije stečene završetkom stručnih studija stavljaju na različite razine u odnosu na one koje se steknu završetkom sveučilišnih studija.

Zakon se mijenja na tragu odluke Ustavnog suda o ukidanju njegovih odredbi koje su izjednačavale sveučilišne i stručne studije. Sud je tu odluku donio na temelju ustavne tužbe Sveučilišta u Zagrebu te pravnih fakulteta koji drže da studenti stručnih i sveučilišnih studija ne trebaju biti na istoj razini kvalifikacija.

U drugo će čitanje poslati nekoliko zakona, prihvatiti više izvješća te odlučiti o nekoliko imenovanja. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

OG Portal

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u školi u ruskom Kazanju

OgPortal

U Ogulinu troje novooboljelih

OgPortal

Stigle službene brojke Nacionalnog stožera: Ovo je najveći pad novozaraženih u trećem valu!

OgPortal

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice!

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Otvorenje Alpinističke zbirke

OgPortal