Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Finskoj otkriven novi soj koronavirusa koji je manje vidljiv na PCR testovima

U Finskoj je pronađena potpuno nova varijanta koronavirusa, piše finski portal Yle. Prošli je tjedan tu novu transformaciju otkrio finski laboratorij Vita Laboratories zajedno s Institutom za biotehnologiju Sveučilišta u Helsinkiju. Uzorak potječe iz južne Finske.

Inačica je nazvana Fin-796H i ima značajke koje su također primijećene u virusnim inačicama u Britaniji i Južnoj Africi, navodi se u priopćenju Vita Laboratories.

U svijetu je već pronađeno nekoliko varijanti koronavirusa. Gotovo svi su potomci britanske ili južnoafričke te brazilske ili japanske varijante. Prema objavljenim informacijama, inačica koja sada kruži Finskom, razlikuje se od svih dosadašnjih. Iako ima iste značajke kao i ranije inačice virusa u svijetu, čini se da ne pripada evolucijskoj liniji niti jedne od ranije poznatih varijanti.Još nije poznato gdje se varijanta razvila. Vjerojatno je da se varijanta pojavila negdje drugdje, a ne u Finskoj, jer je finsko stanovništvo imalo malo virusnih infekcija u usporedbi s mnogim drugim zemljama.

Određene mutacije u genomu koronavirusa dovode do povećane infektivnosti, dok druge utječu na učinkovitost zaštite cjepivima. Prema priopćenju Vita Laboratories, nova varijanta ima mutacije obje vrste.

Uz to, varijanta ima mutaciju u regiji koju prepoznaje PCR metoda za gen N, a koju preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija.

Dakle, ne mogu svi PCR testovi otkriti novu transformaciju. U PCR testu iz uzorka se identificiraju virusne genske regije.

U Finskoj se obično koriste metode koje identificiraju najmanje dvije virusne genske regije.

‘To možda nije slučaj u drugim zemljama, pa bi ovaj nalaz mogao biti od velikog međunarodnog značaja’, kaže stručnjak za kliničku mikrobiologiju laboratorija Vita, docent Sakari Jokiranta.

Mutacije virusa su česte, a transformirani virus ne mora biti zarazniji ili opasniji. Dokazi o svojstvima ove varijante dobit će se tek kad bude dostupno više informacija o njezinoj distribuciji i lancima zaraze.

Također, još se ništa ne zna o infektivnosti, osjetljivosti ili širenju novog soja virusa, rekla je mikrobiologinja Taru Meri iz laboratorija Vita.

Prema laboratorijima Vita, nova varijanta nema, na primjer, mutaciju N501Y koja kombinira varijante iz Britanije, Južne Afrike i Brazila, a koja je povezana s većom zaraznošću.

Varijanta je podvrgnuta sekvenciranju cijelog genoma, što omogućuje analizu promjena. Tada će se taj soj moći usporediti s drugim poznatim sekvencama varijanti.

‘Pitanje je postoje li druge značajke koje bi mogle utjecati na infekciju. I naravno, postoje li promjene u slijedu genoma u drugim važnim područjima vezanim uz analitiku koje bi svi trebali uzeti u obzir u budućnosti’, rekla je Meri.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Ministar Butković posjetio Ogulin

OgPortal

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

OG Portal

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u školi u ruskom Kazanju

OgPortal

U Ogulinu troje novooboljelih

OgPortal

Stigle službene brojke Nacionalnog stožera: Ovo je najveći pad novozaraženih u trećem valu!

OgPortal

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice!

OgPortal