Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kanada je prva zemlja koja je stala uz Australiju: ‘Facebook će postati neodrživ‘

Kanada je najavila da će slijediti australski primjer i natjerati Facebook da plati za vijesti. Njoj bi se moglo pridružiti još zemalja

Kanada se u četvrtak pridružila Australiji u njenoj pobuni protiv Facebooka i obećala da će natjerati tehnološku kompaniju da plati za vijesti te neće odstupiti od svoje namjere čak i ako platforma isključi vijesti, prenosi Reuters.

U Australiji je Facebook u četvrtak ujutro blokirao sav sadržaj vijesti zbog predloženog zakona koji je od američkih tehnoloških tvrtki zahtijevao da plaćaju naknade australskim izdavačima za poveznice s vijestima.

Kanadski ministar kulture Steven Guilbeault koji je zadužen za izradu sličnog zakona najavio je da će kanadski zakon, po uzoru na onaj australski, biti predstavljen u narednim mjesecima. Osudio je potez Facebooka u Australiji rekavši da to neće odvratiti Ottawu od njenih namjera.
”Kanada je na čelu ove bitke…mi smo zaista među prvom skupinom zemalja širom svijeta koje to čine”, rekao je novinarima.

Prošle su godine kanadske medijske organizacije upozorile da će doživjeti tržišni neuspjeh bez djelovanja vlade. Rekli su da ako Kanada zauzme australski pristup izdavačima će se vratiti 620 milijuna kanadskih dolara godišnje. Bez zakona koji će regulirati društvene platforme, Kanada će izgubiti 700 radnih mjesta u tiskanom novinarstvu od ukupno 3.100, upozorili su.

Guilbeault nije otkrio koje mjere Kanada planira usvojiti, ali je predložio da bi zemlja mogla krenuti stopama Australije koja je zahtijevala da Google i Facebook postignu ugovore o plaćanju vijesti čiji linkovi pokreću aktivnosti na njihovim uslugama ili dogovore cijenu putem obvezujuće arbitraže. Drugi je pristup slijediti primjer Francuske koja zahtjeva da velike tehnološke platforme zasebno pregovaraju s izdavačima koji traže naknade za korištenje vijesti.

”Radimo na tome da vidimo koji bi model bio najprikladniji”, rekao je. Ministar je naglasio da je prošlog tjedna razgovarao sa svojim francuskim, australskim, njemačkim i finskim kolegama o zajedničkom radu na osiguranju poštene naknade za internetski sadržaj. Rekao je da se uskoro i 15 zemalja može pridružiti borbi protiv Facebooka.

”Hoće li onda Facebook prekinuti veze s Njemačkom i Francuskom?…U jednom trenutku pristup Facebooka postat će potpuno neodrživ”, rekao je.

Ovaj tjedan Facebook je rekao da vijesti čine manje od 4% sadržaja koji ljudi vide na platformi, ali tvrde i da su australskim izdavačima pomogle da generiraju oko 407 milijuna američkih dolara prošle godine.

Google je tijekom tri godine s izdavačima širom svijeta potpisao 500 ugovora vrijednih oko milijardu dolara za novu uslugu News Showcase, a pregovara s kanadskim tvrtkama.

Guilbeault je rekao da će Google i dalje biti podložan novom kanadskom novom zakonu, budući da je Ottawa željela pristup koji je pravedan, transparentan i predvidljiv.

Profesorica Megan Boler sa Sveučilišta Toronto, koja se specijalizirala za društvene medije, rekla je da je odgovor na Facebook prekretnica koja će zahtijevati zajednički pristup.

“Zapravo bismo mogli vidjeti koaliciju, ujedinjenu frontu protiv ovog monopola, koja bi mogla biti vrlo moćna”, rekao je Boler. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

OG Portal

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u školi u ruskom Kazanju

OgPortal

U Ogulinu troje novooboljelih

OgPortal

Stigle službene brojke Nacionalnog stožera: Ovo je najveći pad novozaraženih u trećem valu!

OgPortal

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice!

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Otvorenje Alpinističke zbirke

OgPortal