Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Podignuta optužnica protiv tri liječnice i jedne medicinske sestre zbog smrti dječaka Gabrijela u Metkoviću

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke zbog smrti dječaka Gabrijela Bebića u Metkoviću. Podsjećamo, riječ je o slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela koji je preminuo 11. prosinca 2018. godine, a njegova smrt izazvala je burnu reakciju javnosti.Kako navodi DORH, optužnice su podignute protiv četiri hrvatske državljanke (rođene 1988., 1989., 1984. i 1972. godine) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavak 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona. Radi se o tri liječnice i jednoj medicinskoj sestri koje su ranije bile pod istragom.

Dijete su tretirale kao da nije životno ugroženo
Okrivljenicama se na teret stavlja da su 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice postupale protivno pravilima medicinske struke. Dječaka rođenog 2009. godine, koji je doveden u više navrata u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, držale su u ustanovi kao da nije životno ugroženo, tvrde iz DORH-a. Djelatnice su, pišu, bile upoznate s tim stanjem i sa simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta.

Prema navodima DORH-a, okrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u KBC Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Odbile su pregledati dijete
DORH ih tereti da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tvrde, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen. O tome nije niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.(telegram.hr)

Posljednje objavljeno

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

OG Portal

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u školi u ruskom Kazanju

OgPortal

U Ogulinu troje novooboljelih

OgPortal

Stigle službene brojke Nacionalnog stožera: Ovo je najveći pad novozaraženih u trećem valu!

OgPortal

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice!

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Otvorenje Alpinističke zbirke

OgPortal