Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Od 1. ožujka nove oznake energetske učinkovitosti za kućanske aparate, mnogi bi se mogli iznenaditi

Trgovina kućanski aparati

Europska unija, pa tako i Hrvatska, od 1. ožujka uvodi nove oznake energetske učinkovitosti za kućanske aparate, javlja HTV.

Dosad je većina uređaja nosila oznaku A, od 1. ožujka većina će ih biti u B ili C razredu, dok će A razred biti namijenjen za energetski najučinkovitije modele. Nova ljestvica mogla bi iznenaditi potrošače.

Primjerice, kombinirani hladnjak sada ima oznaku A+, a od početka ožujka zbog novog označavanja i računanja energetske učinkovitosti past će u predzadnji razred – F. Oznake se mijenjaju jer su uređaji sve napredniji. Većina uređaja u trgovinama sada je u najučinkovitijem razredu A. – Očekuje se da će na najnovijoj energetskoj oznaci većina uređaja biti C ili D, u nekim manjim slučajevima B. Znači neće najvjerojatnije biti A, jer je A ostavljen za neku budućnost, neki najnoviji razvoj tehnologije, objašnjava Marko Bišćan, stručnjak za energetsku učinkovitost u Energetskom institutu Hrvoje Požar.

Svi uređaji moraju imati nove oznake, osim onih posljednjih modela koji se više ne proizvode, ali ih ima na skladištu ili u trgovini. Trgovci kažu da zbog novih oznaka neće biti poskupljenja, cijene ostaju iste. Navode kako se ne mijenja kvaliteta uređaja, samo kriteriji po kojima se oznake dodjeljuju.

No mnoge će ovo novo označavanje u prvi mah sigurno zbunjivati. Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan kaže kako je cilj da se u cijeloj Uniji zakonom uredi da svi uređaji budu jednako označeni kako se kupci ne bi zbunjivali. Nova oznaka uvodi se za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja i posuđa, kombinirane sušilice te televizore i elektroničke zaslone, piše HTV. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Von der Leyen: Od travnja u EU 100 milijuna doza cjepiva mjesečno

OgPortal

Vlada odbila prijedlog zakona za nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog partnera!

OgPortal

Švicarska na referendumu zabranila nošenje burki

OgPortal

Mirnija nedjelja

OgPortal

Predsjednik Milanović u Sisku i Petrinji

OgPortal

Markotić: U travnju stiže cjepivo koje se daje u jednoj dozi

OgPortal