Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Uvode li se covid-putovnice i u Hrvatskoj: ‘Prije toga treba riješiti drugo važno pitanje‘

more turisti turizam ist


Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kaže da se očekuje da će se Velika Britanija otvoriti prema međunarodnim tržištima 17. svibnja

U emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’ govorilo se o mogućnosti uvođenja covid-putovnica za putovanja u skoroj budućnosti. Hrvatska, kada je riječ o tome, najviše ovisi o tržištu Europske unije, rekao je Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta. To nam daje prednost u odnosu na zemlje izvan Unije.

Prošle godine nije bilo jedinstvenog stajališta EU kada je riječ o putovanjima unutar same Unije.

  • Pa su tako i neke zemlje u prošloj godini i prošloj sezoni postupale kako su same procjenjivale u datoj situaciji. Mi se nadamo da će u ovoj godini Europska unija zauzeti stav oko putovanja, jer danas imamo više iskustva, ali imamo i cjepivo, rekao je Pende.
    Govori se o covid putovnicama, no potrebno je riješiti i pitanje testiranja prije prelaska granice i utvrditi je li za to potreban PCR test ili neki testovi koji bi mogli biti jeftiniji, a i brže gotovi.

U HRT-ovoj emisiji je gostovao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, rekavši kako su u njegovom gradu najbrojniji gosti bili Britanci te je britansko, ali i tržište SAD-a ključno za Dubrovnik. Franković kaže da se očekuje da će se Velika Britanija otvoriti prema međunarodnim tržištima 17. svibnja.

  • Do tada je na nama da složimo cijelu priču. Uvjeren sam kako je prijedlog koji sam dao prema Nacionalnom stožeru – uvođenje testiranja u zračnim lukama, ključ problema. Time će i turistima biti lakše doći u Dubrovnik, ali i otići iz njega. Neće se morati opterećivati sustavima i traženjem gdje će se testirati, rekao je Franković i dodao da je slična situacija i u engleskim zračnim lukama.

Također je istaknuo da će trošak testova biti manji ako EU donese odluku da se i antigenski testovi priznaju za prelazak granica. Naime, testiranje u Dubrovniku košta otprilike 200 eura, što nije dobro za dolazak gostiju. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal