Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Uvode li se covid-putovnice i u Hrvatskoj: ‘Prije toga treba riješiti drugo važno pitanje‘


Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kaže da se očekuje da će se Velika Britanija otvoriti prema međunarodnim tržištima 17. svibnja

U emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’ govorilo se o mogućnosti uvođenja covid-putovnica za putovanja u skoroj budućnosti. Hrvatska, kada je riječ o tome, najviše ovisi o tržištu Europske unije, rekao je Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta. To nam daje prednost u odnosu na zemlje izvan Unije.

Prošle godine nije bilo jedinstvenog stajališta EU kada je riječ o putovanjima unutar same Unije.

  • Pa su tako i neke zemlje u prošloj godini i prošloj sezoni postupale kako su same procjenjivale u datoj situaciji. Mi se nadamo da će u ovoj godini Europska unija zauzeti stav oko putovanja, jer danas imamo više iskustva, ali imamo i cjepivo, rekao je Pende.
    Govori se o covid putovnicama, no potrebno je riješiti i pitanje testiranja prije prelaska granice i utvrditi je li za to potreban PCR test ili neki testovi koji bi mogli biti jeftiniji, a i brže gotovi.

U HRT-ovoj emisiji je gostovao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, rekavši kako su u njegovom gradu najbrojniji gosti bili Britanci te je britansko, ali i tržište SAD-a ključno za Dubrovnik. Franković kaže da se očekuje da će se Velika Britanija otvoriti prema međunarodnim tržištima 17. svibnja.

  • Do tada je na nama da složimo cijelu priču. Uvjeren sam kako je prijedlog koji sam dao prema Nacionalnom stožeru – uvođenje testiranja u zračnim lukama, ključ problema. Time će i turistima biti lakše doći u Dubrovnik, ali i otići iz njega. Neće se morati opterećivati sustavima i traženjem gdje će se testirati, rekao je Franković i dodao da je slična situacija i u engleskim zračnim lukama.

Također je istaknuo da će trošak testova biti manji ako EU donese odluku da se i antigenski testovi priznaju za prelazak granica. Naime, testiranje u Dubrovniku košta otprilike 200 eura, što nije dobro za dolazak gostiju. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

OG Portal

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u školi u ruskom Kazanju

OgPortal

U Ogulinu troje novooboljelih

OgPortal

Stigle službene brojke Nacionalnog stožera: Ovo je najveći pad novozaraženih u trećem valu!

OgPortal

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice!

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Otvorenje Alpinističke zbirke

OgPortal