Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zavadlav proglašen krivim, dobio je 40 godina

Danas je na splitskom Županijskom sudu izrečena presuda Filipu Zavadlavu koji je optužen da je u splitskom naselju Varoš u siječnju 2020. godine iz kalašnjikova ubio trojicu muškaraca. Zavadlav je proglašen krivim, određena mu je zatvorska kazna od 40 godina. Podsjetimo da se radi o nepravomoćnoj presudi na koju se može uložiti žalba, što je Zavadlavov odvjetnik već ranije i najavio.Zavadlav je dobio po 15 godina za svako od tri ubojstva, što je objedinjeno u jedinstvenu presudu od četrdeset godina, a u pritvoru ostaje do pravomoćnosti presude. U obrazloženju presude je rečeno kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva, jedno kazneno djelo posjedovanja oružja te općeopasnu radnju.

Sud obranu koju je iznio Zavadlav, da je bio na moru u trenucima pucanja te da se ne smatra krivim, smatra infantilnom i neozbiljnom pa ju je kao takvu i odbio. Kaže kako je oregledom snimke videonadzora vidljivo da je upravo on bio počinitelj ubojstava. “Bio je svjestan svojih radnji i postupaka i htio je načiniti štetne posljedice”, rekla je sutkinja Višnja Strinić u obrazloženju presude.

‘Ovo je jedan od najbrutalnijih događaja’
Sutkinja Strinić je u izricanju presude obrazložila kako se Zavadlauv sudi za jedan od najbrutalnijih događaja, ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj. “Držimo da će se ovom sankcijom utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti”, istaknula je.

Za otegotne okolnosti uzeta mu je činjenica da je koristio automatsku pušku pored koje žrtve nisu imale šanse kao i to da do danas nije izrazio sućut obiteljima ubijenih. Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike, javlja Dnevnik.hr.Optužba za teško ubojstvo
Tužiteljstvo je tražilo presudu od 50 godina, dok je Zavadlavov odvjetnik, Branko Šerić, na posljednjem ročištu održanom u petak tražio novo vještačenje te tvrdio da je njegov klijent smanjeno ubrojiv. Rekao je tada i da mu je nevjerojatno kako optužba traži 50 godina za nekoga tko je smanjeno ubrojiv i dodao kako takva presuda u Hrvatskoj još nije zabilježena.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva je 26-godišnjeg Zavadlava teretila da je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Osim za trostruko teško ubojstvo teretilo ga se i za nedozvoljeno držanje oružja te općeopasnu radnju. Zavadlav se nekoliko sati nakon krvoprolića u Varošu predao splitskoj policiji. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije nego li je došao tamo u obližnji kontejner na cesti je odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.Zavadlav iznio obranu prošlog petka
Zavadlav, optužen za teško trostruko ubojstvo, u petak je iznosio svoju obranu u kojoj je uglavnom negirao zločine. Rekao je da sebe ne vidi na mjestu događaja, da nije kriv te sudu predložio da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir.

“Ja sam u to vrijeme bio na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije. Ja to nisam napravio. Zašto bih to napravio? Još me nitko nije uvjerio da sam ja osoba koja je pucala. Žao mi je što živimo u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Iz ovoga se treba izvući pouka”, kazao je optuženi Zavadlav.

Tužitelj zatražio 50 godina zatvora
U završnom govoru zamjenik Županijskog državnog odvjetništva Žarko Štrbac je rekonstruirao Filipov život, ali i tragični događaj. Rekao je kako je obrana optuženog neosnovana, neprihvatljiva i smiješna, da je to odraz njegove ličnosti koju su utvrdili i vještaci te da na sebe želi okrenuti svu pažnju. Tužiteljstvo je tada reklo kako je uvjereno da su u postupku izvedeni dokazni postupci koji potvrđuju počinjenje kaznenog djela, kao i da je Zavadlav pomno isplanirao to što će napraviti.(telegram.hr)

Posljednje objavljeno

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

OG Portal

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u školi u ruskom Kazanju

OgPortal

U Ogulinu troje novooboljelih

OgPortal

Stigle službene brojke Nacionalnog stožera: Ovo je najveći pad novozaraženih u trećem valu!

OgPortal

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice!

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Otvorenje Alpinističke zbirke

OgPortal