Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden i Trudeau zajedno protiv kineskog utjecaja i klimatskih promjena

Justin Trudeau ist

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau istaknuli su na bilateralnom sastanku održanom u utorak duboke veze dvije zemlje i obvezali se da će se zajedno suprotstaviti kineskom utjecaju i klimatskim promjenama.

  • Sjedinjene Američke Države nemaju bližeg prijatelja od Kanade, rekao je američki predsjednik Joe Biden putem video linka kanadskom premijeru, dodajući da mu je zbog toga uputio prvi poziv kao predsjednik i s njim održao prvi bilateralni sastanak.

Nakon dvosatnog razgovora kojim su nastojali okrenuti stranicu Trumpovoj eri čelnici dvije zemlje izjavili su da planiraju blisku suradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa i klimatskih promjena s ciljem smanjenja neto stopa emisija na nulu do 2050. godine.

Kanadski premijer Jusin Trudeau je zahvalio Bidenu na američkoj potpori za oslobađanje dvojice Kanađana Michaela Spavora i Michaela Kovriga koji su uhićeni u Kini zbog sumnje u špijunažu.

Također je pozdravio nastojanja nove američke administracije u borbi protiv klimatskih promjena, primijetivši da je proteklih godina jako nedostajalo američko vodstvo.

Kanada je često bila prva strana postaja američkog predsjednika, no pandemija je pretvorila sastanak dvojice čelnika i njihovih najviših suradnika u virtualni događaj.

Izvor iz kanadske vlade koji je želio ostati anoniman rekao je da nije postignut napredak u mogućnosti da Kanadi koja se trenutno opskrbljuje cjepivima iz Europe budu dostupna cjepiva proizvedena u SAD-u.

Biden je u jednom od svojih prvih poteza na dužnosti predsjednika opozvao dozvolu izdanu u ožujku 2019. za naftovod, koji bi naftu iz Kanade vodio u SAD, navodeći da njegova izgradnja nije u skladu s gospodarskim i klimatskim ciljevima njegove administracije.

Dvojica čelnika stavila su međutim do znanja da žele ostaviti spor iza sebe i zajedno surađivati.

Biden je rekao da će usko surađivati s Kanadom i na jačanju otpornosti lanca opskrbe te na snažnom postpandemijskom “gospodarskom oporavku koji koristi svima a ne samo onima na vrhu”.

Kanadski premijer prvi je čestitao Bidenu na izbornoj pobjedi, niti sat vremena nakon što su je proglasili vodeći američki mediji.

Bivši predsjednik koji se često sukobljavao s tradicionalnim trgovinskim saveznicima uveo je carine na kanadski aluminij i čelik, a u Kanadu je putovao samo jednom, 2018. godine na sastanak G7. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

U tijeku je policijska akcija? – službenu informaciju očekujemo

OgPortal

U Karlovačkoj županiji 59 novih slučajeva

OgPortal

Šprajcov komentar: Kao da je Bandić pisao scenarij za pogreb, čovjek je imao smisla za za…..ciju

OgPortal

U Mađarskoj nakon tri mjeseca ponovno rekordi u broju oboljelih

OgPortal

Na izbore neće moći osuđeni na najmanje 6 mjeseci zatvora?

OgPortal

Ogulinski Hreljin bez vode

OgPortal