Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Glavna splitska epidemiologinja: ‘Situacija nije dobra. Ako se ovako nastavi, odgodit ćemo otvaranje kafića‘

riva split

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zaraženo je 16 posto od testiranih. Od 909 testiranih 150 su novooboljeli, što je porast u odnosu na dosadašnji postotak, piše Slobodna Dalmacija.

Kazala je to dr. Željka Karin, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na današnjoj presici.

– Dva tjedna smo imali porast oko deset posto, sad je broj narastao. Situacija nije dobra. Moramo shvatiti da je virus među nama i ne smijemo se sastajati na privatnim druženjima jer virus je i dalje među nama unatoč cjepivu. Imamo grupiranja u zatvoru i staračkim domovima. Ustanovili smo put širenja tako da je sada sve pod kontrolom, ali ako se nastavimo neodgovorno ponašati, situacija će eskalirati – istaknula je Karin, te dodala:- Nastavimo li se na ovakav način ponašati, odgodit ćemo otvaranje kafića i restorana. Masovnije cijepljenje krenulo je prije deset dana i namijenjeno je osobama starije životne dobi. Pripremili smo Spaladium Arenu i do 15. ožujka sigurno ćemo krenuti s cijepljenjem.

Što se tiče žarišta u splitskom zatvoru, Karin je rekla:

– Rukovodstvo zatvora sluša epidemiološke naputke. Ovo su osobe koje su se uglavnom razboljele iz samoizolacije. Kratko je bilo vrijeme inkubacije, u vrlo kratkom vremenu se proširio virus, nadamo se da neće biti većeg širenja. Ako i bude, nisu to izraženi simptomi bolesti. Poslali smo dio uzoraka na sekvencioniranje s obzirom na brzo širenje ali to nam ništa za sada još ne govori. Važno je reći da smo danas kada su došli rezultati aktivirali naše resurse i išli smo testirati sve djelatnike i zatvorenike da vidimo je li se i koliko raširila epidemija, piše Slobodna Dalmacija.

Novo žarište korone u splitskom zatvoru, dr. Karin potvrdila: ‘Imamo ondje desetak pozitivnih, testirat ćemo 300 osoba‘
Novo žarište koronavirusa pojavilo se u splitskom zatvoru, ondje je u srijedu potvrđeno desetak pozitivnih slučajeva, potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Željka Karin, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Sve imamo pod kontrolom. Velik broj njih se nalazio u samoizolaciji u kojoj su razvili simptome – kazala je epidemiologinja koja je dodala kako među zaraženima ima pritvornika, zatvorenika i zaposlenika.

Malo manje od 300 osoba, uključujući zaposlenike, zatvorenike i pritvorenike, bit će testirano u najkraćem mogućem roku, a to će uključivati sve kontakte zaraženih. Testirane neće biti jedino osobe koje su u posljednjih nekoliko dana već imale negativan nalaz.

Simptomi svih novozaraženih zasad su blagi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal