Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Među najboljima su na svijetu u cijepljenju, a korona opet bukti. Što se događa?

Beograd

Srbija je, sad je već općepoznato, među najuspješnijim državama u svijetu kad je u pitanju tempo cijepljenja protiv koronavirusa.

Prvenstveno zahvaljujući izdašnim količinama kineskog cjepiva koje proizvodi Sinopharm, u Srbiji je iskorišteno više od 1,2 milijuna doza. Tako je prema podacima koje navodi portal Nova.rs, a koje su dobili iz Kancelarije za IT i eUpravu, prvu dozu primilo 813.266 ljudi, dok je obje primilo više od 462.000 ljudi. (Usporedbe radi, u Hrvatskoj je dosad ukupno potrošeno 166.000 doza, dok je obje doze primilo 57.000 ljudi).

No, kako piše portal danas.rs, usprkos novim dozama i sve većem broju ljudi koji su cijepljeni, stručnjaci u Srbiji upozoravaju na porast broja zaraženih, a njihov je krizni stožer čak počeo razmatrati i novo pooštravanje mjera. Konačna odluka o tome hoće li doći do zaoštravanja donijet će se u petak.Naime, u zadnjih tjedan dana broj novozaraženih u Srbiji je, prema službenim podacima, u uzlaznoj putanji. Od 17. veljače do danas broj novih slučajeva po danu nije bio manji od 2440, uz to da je u ponedjeljak novozaraženih bilo 2956, dok je jučer ta brojka bila 3257. Broj preminulih srećom nije skočio, te se u proteklih 20 dana kreće između 13 i 16 dnevno, barem prema službenim podacima.

S druge strane, zdravstveni radnici u Srbiji već tjednima upozoravaju da je zdravstveni sistem prenapregnut.

Jutros je u Beogradu pak održana sjednica njihovog Kriznog stožera na kojoj se raspravljao o rastu zaraze, ali i na kraju odgodilo za petak potencijalnu odluku o novim mjerama. Podsjećamo, u Srbiji se tijekom zime nisu zatvarali kafići, restorani i teretane, iako im je radno vrijeme bilo ograničeno. Školarci su pak imali duže praznike nego proteklih godina. Općenito, mjere su bile znatno blaže nego u ostatku Europe.

Kako je rečeno portalu Nova.rs, srbijanski Krizni stožer razmatra više scenarija za obuzdavanje zaraze.

– Pogoršava se situacija, neophodno je maksimalno pojačati kontrolu. Pojačat će se i nadzor nad zarazom u školama. Za sada ništa ne ukazuje na to da škole predstavljaju veliki rizik, rekao je nakon zasjedanja epidemiolog Predrag Kon i dodao da se preko vikenda “nešto mora učiniti”.

– Bilo je riječi i o skraćivanju radnog vremena kafića, ali smatram se da je daleko važnije provoditi oštru kontrolu postojećih mjera, izjavio je epidemiolog Kon. Kao posebno “značajna mjesta” zaraze Kon je izdvojio skijališka i općenito odlaske na zimovanja.

Također je naglasio da je zabrinut zbog epidemiološke situacije i upozorio da je moguće pogoršanje u narednih 10 dana.

– Medicinski dio Kriznog stožera i ja najradije bismo željeli da se sve zatvori na 5 dana, ali to nije moguće, rekao je Kon koji je još jednom upozorio da bez cijepljenja epidemija neće završiti.

– Pozivam sve koji i dalje dvoje da se prijave za cijepljenje – kazao je Kon i pritom potvrdio da je ukupan broj cijepljenih u Srbiji i dalje ispod milijun ljudi.

– Ako se želimo ovoga riješiti, moramo ubrzati cijepljenje – zaključio je. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Vodstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture oduševljeno projektom na Poredicama

OgPortal

Pohane polpete od brokule

OG Portal

Korona party usred Zagreba: ‘Mladež se zabavlja. Sramotno’

OgPortal

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

OgPortal

Provedena akcija na alkohol -11 vozača isključeno iz prometa

OgPortal

Iz novinarske arhive – i pred 19 godina Ogulin se u travnju zabijelio, a mladi Crvenog križa pripremali za natjecanje

OgPortal