Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sloveniju brine slučaj reinfekcije unatoč cijepljenju

liječnik obiteljske medicine ist

Slovenski liječnik, zaposlen u Kliničkom centru u Mariboru, ponovo se zarazio koronavirusom nakon što je prethodno bio cijepljen s dvjema dozama cjepiva, potvrdili su u drugoj najvećoj slovenskoj bolnici.Kako je prenijela televizijska postaja POP-TV, reinfekcija je moguća jer nijedno cjepivo nije sto posto učinkovito, a nakon potvrde zaraze PCR testom postupili su prema predviđenom protokolu i obavijestili epidemiologe.

Spomenuti se liječnik nedavno vratio iz Afrike pa se pretpostavlja da se možda inficirao zaraznijim južnoafričkim sojem virusa, što još nije dokazano.

Mikrobiologinja Tjaša Žohar Čretnik iz Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu (NLZOH), rekla je da za sekvencioniranje genoma virusa i potvrdu soja mikrobiolozi trebaju najmanje tjedan dana. U Sloveniji do sada nije zabilježen nijedan slučaj južnoafričke ili brazilske varijante, kazala je Žohar Čretnik na redovitoj konferenciji vlade o stanju epidemije bolesti COVID-19.

Analize na moguću prisutnost varijanti, odnosno novih sojeva, rade se izdvajanjem 10 posto pozitivnih uzoraka s PCR testiranja. Do sada je pronađeno i potvrđeno 35 slučajeva britanskog soja pa se pretpostavlja da novi sojevi u Sloveniji nisu jako prošireni. Ipak, dodala je kako bi eventualnu veću prisutnost novih sojeva mogao sugerirati podatak da se od 35 slučajeva britanskog soja 21 slučaj odnosi na zaražene koji nisu nigdje putovali, što znači da su se inficirali u lokalnoj sredini.

U Sloveniji je u protekla 24 sata s 5316 PCR testova potvrđeno 1089 novih zaraza, uz deset preminulih od posljedica bolesti COVID-19.

Epidemiolozi su upozorili da se posljednjih dana zaustavio pad novih slučajeva zaraze, odnosno da stagnira, premda se broj smrtnih slučajeva smanjuje. Stanje se u bolnicama poboljšava, a natprosječno povećan broj infekcija bilježi se u općinama na slovenskoj obali.

Trenutačno je u bolnicama 546 COVID pacijenata, od čega 105 na intenzivnoj njezi, no povećan reprodukcijski broj zaraze i neki drugi elementi posljednjih dana govore da će prelazak u iduću “žutu” fazu epidemije, kad bi se za nastavu otvorili svi razredi u školama i ukinuo policijski sat, kasniti, premda se to najavljivalo za početak ožujka. Prenijeli su to mediji pozivajući se na istraživanje Znanstvenog instituta Jožef Štefan.

Slovenski premijer Janez Janša kazao je u utorak u parlamentu da bi Sloveniju i Europu mogao zbog novih varijanti koronavirusa zahvatiti treći val epidemije bolesti COVID-19 i da je to prilično realno.(hrt)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal