Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Popuštanje mjera od 1. ožujka: Pogledajte što se otvara

Vlada RH

Sjednica Vlade održava se od 10 sati. Uvodno se ministrima obratio premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković na početku je zahvalio županima u županijama koje je posjetio prethodnih dana. Dotaknuo se obljetnice Nacionalne sveučilišne knjižnice koja je postala kongresni centar i mjesto za kulturna zbivanja, ali i dom sjednica Vlade.

“Drago mi je da je Ministarstvo regionalnog razvoja pripremilo prvi cjeloviti registar otoka. Tu je svih 1244 hrvatskih otoka, otočića i hridi, omogućit će se pristup svim informacijama o otocima”, dodao je.

Terase i treninzi od 1. ožujka
O koronavirusu rekao je: “Tjedni brojevi nam padaju, smanjeni su gotovo 11 puta. Bilježimo porast na tjednoj razini u odnosu na prošli četvrtak, još ne znamo uzroke. I dalje moramo zadržati oprez. Uz Dansku smo danas s najmanjom incidencijom u EU. Smanjeni su brojevi hospitaliziranih, u samoizolaciji… Imamo nekoliko manjih žarišta u par županija, pa u ovom trenutku ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni.Da bismo i dalje bili odgovorni, nakon niza konzultacija, namjera je od 1. ožujka omogućiti rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima.

Omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima s određenim specifičnostima s obzirom na kontakt i kolektivne sportove o čemu će detaljnije izvijestiti Stožer i ministar Beroš.

Nastavit ćemo s praćenjem poduzetnika i nastojat ćemo izaći ususret što se tiče očuvanja radnih mjesta. Apeliram na sve da budemo oprezni.”

544 novozaraženih u 24 sata
Ministar Tomo Medved izvijestio je o situaciji u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ministar Vili Beroš izvijestio je o situaciji s koronavirusom: “Proteklih dana u Hrvatskoj bilježimo blagi porast. U 24 sata registrirano je 544 novih slučajeva u protekla 24 sata. Na bolničkom liječenju je 790 osoba od kojih je 70 na respiratoru. Ukupno je cijepljeno više od 135.000 osoba. Imali smo 991 sumnju na nuspojave cijepljenja, uglavnom se radi o blagim reakcijama.

Godina je dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Zdravstveni sustav je novi virus dočekao spremno. Odgovorio je na izazove organizirajući zdravstvenu zaštitu.”

Godina dana koronavirusa u Hrvatskoj
Godinu dana koronavirusa u Hrvatskoj rezimirao je i Plenković.

“Osigurali smo svu zaštitnu opremu. Vodili smo računa i o hrvatskom gospodarstvu. Bilo nam je bitno da svi koji rade nastave s aktivnostima i da obrazovni i kulutrni sustav budu što manje pogođeni epidemijom. Mjere za očuvanje radnih mjesta bile su vrlo izdašne. Nikada nismo vjerojavali da ćemo toliko novca dati zaposlenicima privatnog sektora za očuvanje radnih mjesta”, kazao je premijer i dodao kako je tijekom pandemije osigurana financijska stabilnost Hrvatske.

Rekao je kako mu je žao da su nekima ograničene radne aktivnosti. “To nije naša volja, to rade sve zemlje kako bi sačuvali zdravlje. Njavažnije je da šaljemo poruke ubrzanja slanja cjepiva na razini EU kako bi se što prije cijepio veći broj ljudi. Imamo najavu 750.000 doza do kraja ožujka, Vlada je na vrijeme rezervirala i više cjepiva no što je potrebno da se cijepi sva populacija iznad 18 godina. Imat ćemo priliku dati dio cjepiva i drugim državama”, rekao je premijer.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i vezanom za potres, na dnevnom redu sjednice je i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Na dnevnom redu je i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU) te prijedlog uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode (EU). (N1)

Posljednje objavljeno

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal

Ivanina kuća bajke uključila se u obilježavanje Noći knjige

OgPortal