Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

pivo

Njemačkim pivarima bit će isplaćena naknada za troškove koje je prouzročilo kvarenje piva zbog ograničenja povezanih s koronavirusom, rekao je u petak glasnogovornik bavarskog ministarstva gospodarstva.

Vlada u Berlinu zatvorila je restorane i otkazala velika događanja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, pa pivovare ne uspijevaju prodati točeno pivo.

Broj bačvi piva kojem je istekao rok trajanja ili bi mogao isteći uskoro raste iz dana u dan, što će za proizvođače značiti milijune eura gubitaka.

Prošlog tjedna pivari su vladi uputili otvoreno pismo, tražeći financijsku pomoć jer im prijeti propast zbog oštrog pada potražnje u uvjetima zaključavanja gospodarstva.

Pismo je potpisalo oko 300 pivara, uključujući njemački ogranak danskog pivara Carlsberga, te Bitburger Braugruppe, Krombacher i Paulaner Brauerei.

Poručili su i da prodaja piva u bocama u trgovinama nije “ni približno bila dovoljna” da se nadoknadi izgubljena prodaja u ugostiteljskom sektoru i slab izvoz.

Pivovare su prošle godine prodale oko 8,7 milijardi hektolitara piva, što je 5,5 posto manje nego u godini ranije, prema podacima njemačkog statističkog ureda.

Glasnogovornik ministarstva gospodarstva Bavarske, gdje je smještena većina pivovara, objavio je danas da je vlada pristala isplatiti odštetu pivarima za kvarenje piva.

Odštetu će dobiti i vinari, dodao je glasnogovornik.

Bavarski ministar gospodarstva Hubert Aiwanger rekao je da je „važan uspjeh što je Berlin poslušao glasove bavarskih pivara i što će dobiti odštetu za višak točenog piva”. (N1)

Posljednje objavljeno

Borut Pahor privržen cjelovitosti BiH, ništa ne zna o navodnom non paperu

OgPortal

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo

OgPortal

Merkel branila izmjenu zakona koji saveznoj vladi daje veće ovlasti u pandemiji

OgPortal

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

OgPortal

Zbog izjava na N1, Kerum pozvan na razgovor u policiju

OgPortal

Inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić – predavanje o robotima i umjetnoj inteligenciji

OgPortal