Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

Sarkozyj

AFERA PRISLUŠKIVANJA

Suci su imali dovoljno dokaza koji su potvrdili da su Sarkozy i njegov odvjetnik Herzog pokušali podmititi suca Aziberta

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen je krivim i osuđen na tri godina zatvora. Sud je presudio da je Sarkozy počinio kazneno djelo korupcije i širenja utjecaja.

U slučaju poznatom kao “afera prisluškivanja”, tužiteljstvo je navelo da su Sarkozy i njegov odvjetnik Herzog pokušali podmititi suca Gilberta Aziberta da im preda tajne podatke iz odvojene istrage o navodnim ilegalnim isplatama koje je primio od vlasnice L’Oreala Liliane Bettencourt za svoju predsjedničku kampanju 2007. godine

Zauzvrat, Sarkozy je ponudio Azibertu unosan posao u Monaku. To je izašlo na vidjelo kada su prisluškivani razgovori između Sarkozyja i Herzoga. Francuski detektivi započeli su nadgledanje Sarkozyjevih komunikacija u rujnu 2013. godine u sklopu istrage tvrdnji da je od libijskog diktatora Muammara Gadafija primio nezakonitu i neprijavljenu donaciju od 50 milijuna eura za financiranje njegove uspješne predsjedničke kampanje 2007. godine. Ono što su čuli iz snimljenih razgovora usmjerilo je istražitelje prema novom i neočekivanom smjeru. Otkrili su da su bivši predsjednik i Herzog “potajno” komunicirali pomoću mobilnih telefona registriranih pod lažnim imenima.
Sarkozy (66) je osuđen je na tri godine zatvora, ali dvije od njih su uvjetne. Herzog i Azibert dobili su istu kaznu. Thierry Herzog, osuđen je zbog kršenja pravila profesionalne tajne između njega i njegovog klijenta Sarkozyja.

U presudi je sudac rekao da bi Sarkozy mogao odslužiti kućni pritvor s elektroničkom nogavicom. Očekuje se da će se bivši predsjednik žaliti. Tužiteljstvo je tražilo da Sarkozy bude osuđen na četiri godine zatvora od kojih će dvije biti uvjetne.

Sarkozy je nekoliko puta tijekom suđenja tvrdio da je nevin te da će ”suđenje ući u anale”. Pristaše Sarkozyja optužile su francuske suce jer je bivši predsjednik postao metom nepravednog i neumoljivog pravnog križarskog rata.

Sarkozyju bi se također trebalo suditi u odvojenom slučaju od 17. do 15. travnja zbog afere Bygmalion. Afera Bygmalion temelji se na tvrdnjama da je Sarkozyjeva stranka, tada poznata kao UMP (današnji Les Républicains), sakrila stvarni trošak njegove predsjedničke predizborne kampanje 2012. godine. PR agencija Bygmalion proizvodila je lažne račune kako bi prikrila golemu prekomjernu potrošnju UMP-a tijekom neuspjele Sarkozyjeve kampanje.

Sarkozy je bio predsjednik od 2007 godine i 2012. Povukao se iz politike 2016. godine, no i dalje je ostao popularan u desničarskim krugovima.

Prije Sarkozyja samo se jednom bivšem predsjedniku Francuske sudilo – Jacquesu Chiracu. Chirac je 2011. godine osuđen na dvije godine uvjetne kazne zbog pronevjere javnog novca. No, Sarkozy će ostati upamćen kao prvi predsjednik kojem se sudilo za korupcije. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal