Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kakve su šanse da će policija prijaviti organizatore Bandićevog sprovoda zbog kršenja mjera? Nikakve

Sprovod Bandić

Hoće li policija ili inspekcijske službe prijaviti organizatore Bandićevog sprovoda koji organiziraju kršenje protuepidemijskih mjera? To je pitanje koje se nameće nakon što smo proteklih godinu dana vidjeli niz primjera brutalnog kažnjavanja, pa i policijskog privođenja građana zbog kršenja mjera.Vlasnicu kafića policija u pidžami izvukla iz kuće zbog kršenja mjera
Možemo se prisjetiti prvog primjera kažnjavanja kada je čovjek kažnjen s osam tisuća kuna zato što je u vrijeme kada je trebao biti u samoizolaciji, sam na traktoru orao njivu.

Ili nedavnog slučaja, kada su udruga Glas poduzetnika i njen predsjednik Hrvoje Bujas kažnjeni s više desetaka tisuća kuna zbog okupljanja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

U posljednjem slučaju koji je izašao u javnost policija je vlasnicu kafića izvukla iz kuće i u pidžami privela u postaju jer su u njenom kafiću, koji je trebao biti zatvoren primijetili da ima ljudi. Radilo se, prema tvrdnjama vlasnice, o društvu njenog supruga.

Znamo da organizatori Bandićevog sprovoda neće biti kažnjeni
Ali, znamo koga policija neće odvući iz kuće u pidžami. Neće izvući organizatore sprovoda Milana Bandića. Sprovodi su već mjesecima ograničeni na samo 25 ljudi, kako bi se spriječilo širenje epidemije, pa brojni građani nisu svoje prijatelje i rodbinu ispratili na način kako su to željeli, ali virus očito postaje bezopasan na sprovodima političara.Od proljeća prošle godine kada su krenule protuepidemijske mjere, u bezbroj primjera imali smo prilike vidjeti da one ne vrijede za sve jednako, tako da situacija sa sprovodima zapravo nikoga ne iznenađuje.

Političari nam se smiju u lice
S obzirom na to koliko nam se političari smiju u lice kršenjem mjera, dok istovremeno ljudima propadaju poslovi i životi, čudo je da nije bilo većih nereda na ulicama, kao što je to bio slučaj u nekim drugim europskim zemljama – od Irske do Nizozemske.

Nije lako slušati kad Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, koji je, naravno, i liječnik po struci pa bi valjda trebao biti svjestan problematičnosti kršenja mjera, najavljuje da će na Bandićev sprovod doći veći broj ljudi, te da će samo covid-redara biti preko 300. Znači, samo covid-redara ima 12 puta više nego što na sprovodima, prema odlukama Stožera Civilne zaštite, smije biti ljudi.Beroš misli da okupljanja nisu opasna. Pa zašto su onda zabranjena?
Žalosno je bilo slušati i ministra zdravstva Vilija Beroša, koji se također uključio u obranu kršenja epidemioloških mjera, kako objašnjava da “virus nije šampion skoka u dalj”, pa ako su grupe ljudi dovoljno udaljene, onda nema problema. Ako virus nije šampion skoka u dalj, onda je nejasno zašto se i ostalim građanima ne dozvoli normalno održavanje sprovoda. Zašto to vrijedi samo za političare?

Priliku da se uključi u organizaciju kršenja epidemioloških mjera nije propustio ni Zagrebački električni tramvaj. Oni su osigurali pojačano prometovanje autobusnih linija, valjda kako bi na Mirogoj došao što veći broj građana.(telegram.hr)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal