Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Zagrebu 25% zaraženih ima britanski soj, uvedeni novi testovi

testiranje korona ist

“Prva ciljana testiranja pokazuju da je u Zagrebu oko 25 posto zaraženih britanskom varijantom koronavirusa, a na razini cijele Hrvatske oko 20 posto. Bilježi se i južnoafrička varijanta te njujorška, za koju se utvrdilo da je također brzošireća. Naime, mi smo još u veljači analizom nasumično testiranih 100 pozitivnih uzoraka utvrdili dvije mutacije i pokazali koliko je britanska varijanta virusa već tada bila prisutna u Zagrebu. To je razlog što se uvode i promjene u dijagnostici, prije svega ciljani PCR testovi kojima se mogu detektirati nove varijante virusa i bez tzv. sekvenciranja, koje je deset puta skuplje i dulje traje. Rezultati ovih novih testova dobivaju se već za koji sat”, kaže prof. dr. Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i voditeljica Referentnog mjesta RH za testiranje na SARS-CoV-2, za Jutarnji list.

Naime, nove varijante virusa SARS-CoV-2 gotovo da niču svakodnevno. Britanska, južnoafrička, brazilska, kalifornijska, njujorška, japanska, nigerijska, finska i još tko zna koja varijanta sve više zabrinjavaju stručnjake jer svaka od njih može predstavljati opasnost za razbuktavanje pandemije ovisno o tome koliko se brzo širi i koliko tešku bolest može izazvati.

“Mi ove nove testove upotrebljavamo kao probirne kod putnika iz drugih država i osoba sa sumnjom na reinfekciju koronavirusom, a dodatno ih koristimo kao tzv. nadzorni test, što znači da se 20 do 50 posto uzoraka pozitivnih na ‘običan’ PCR test dodatno testira na nove varijante virusa, a nakon toga radi se i potvrdno genomsko sekvenciranje”, objašnjava prof. dr. Vraneš.

Naime, ti se testovi ne provode na prvom testiranju, nego se od pozitivnih na standardni PCR test uzima dio uzoraka kako bi se potvrdio neki od novih varijanti virusa. Činjenica je da se postupak tako ubrzava, ali i pojeftinjuje, jer je sekvenciranje znatno skuplje, kompliciranije i traje dulje. Novim PCR testovima rezultati se dobivaju jednako brzo kao i onima koji se upotrebljavaju rutinski, kao dokaz prisutnosti virusa. No, cilj je da se 5 posto pozitivnih testova i sekvencira upravo zbog sve češćih novih varijanti, koje se tako mogu ranije otkriti, za što treba dignuti dodatne kapacitete.(N1)

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal