Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Češki predsjednik zatražio cjepiva od Kine

češka

Češki predsjednik Miloš Zeman obratio se kineskom čelniku Xiju Jinpingu kako bi za svoju zemlju osigurao isporuku kineskog cjepiva protiv covida-19, rekao je Zemanov glasnogovornik.

Po češkom veleposlanstvu u Pekingu, Kina je odlučila odmah ispuniti zahtjev. Do sada je Mađarska jedina članica Europske unije koja svoje građane cijepi cjepivom kineskog Sinopharma. Europska agencija za lijekove još nije odobrila to cjepivo.

Zeman je sličnu molbu uputio i Rusiji koja je je razvila svoje cjepivo Sputnjik V.
Češka je pogođena velikim valom novih slučajeva zaraze covidom-19 unatoč strogim epidemiološkim mjerama zatvaranja, a češke bolnice su u srijedu izvijestile o rekordnom broju oboljelih od covida-19. Sveukupno je bolnicama na liječenju od covida-19 8162 ljudi, a ministarstvo zdravstva ističe da se radi o najvećem broju od izbijanja pandemije. Mnoge bolnice su preopterećene i nedostaju im liječnici i drugo medicinsko osoblje. Nedavno je u razdoblju od sedam dana Češka imala više od 780 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Od početka pandemije u Češkoj, koja broji 10,7 milijuna stanovnika, zarazilo se gotovo 1,3 milijuna ljudi, a umrlo ih je 20.941. Do sada je u toj zemlji građanima dano 702.000 doza cjepiva BionTecha/Pfizera, Moderne i AstraZenece.

Češka i Slovačka, obje pod pritiskom snažnog širenja covida-19, dobit će i po 100.000 dodatnih doza cjepiva Pfizera/BioNTecha od svojih partnera u Europskoj uniji. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Mladić s nedopuštenog partyja u Belgiji bježao pred policijom. Pao je i poginuo

OgPortal

Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

OgPortal

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal

Nedjeljom u 2: Tomislav Tomašević

OgPortal

U Beču uhićenja prosvjednika protiv epidemijskih mjera

OgPortal