Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Australija pozvala EK da razmotri odluku o zabrani isporuke cjepiva

cjepivo cjepljenje ist

Australska vlada pozvala je Europsku komisiju da ponovno razmotri odluku o blokadi isporuke AstraZenecinog cjepiva za Australiju, navodeći istodobno da blokada isporuke neće utjecati na australski program cijepljenja protiv covida-19.
Europska komisija i Italija blokirale su u četvrtak isporuku AstraZenecinog cjepiva za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom. AstraZeneca je zatražila dozvolu talijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz tvornice Anagni blizu Rima, no talijanska vlada je to odbila, a Europska komisija u tome ju je podržala. Europska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza cjepiva protiv covida-19.

  • Australija je postavila to pitanje Europskoj komisiji kroz više kanala komunikacije, konkretno smo zatražili od EK-a da ponovno razmotri tu odluku i da ju promijeni, rekao je australski ministar zdravstva Greg Hunt. On je dodao da je Australija već primila 300.000 doza cjepiva AstraZenece, što će joj dostajati dok se ne zahukta lokalna proizvodnja cjepiva.

Europska unija je u siječnju uspostavila registar za praćenje izvoza cjepiva u jeku spora s britansko-švedskim proizvođačem AstraZenecom kako bi pratila ispunjava li taj laboratorij svoje ugovorne obveze. Taj mehanizam dopušta vlastima pojedine zemlje članice Unije da u konzultaciji s Europskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu izvan Europske unije ako blok vjeruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU-u.

AstraZeneca nije još isporučila Europskoj uniji obećane doze te je predviđene isporuke s 80 milijuna srezala na 40 milijuna doza pravdajući to smanjenje teškoćama u proizvodnji.

Sumnjalo se da su cjepiva proizvedena u EU-u prodana zemljama izvan bloka zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje izvoza cjepiva.

Australija je naručila 53,8 milijuna doza cjepiva AstraZenece, a lokalna farmaceutska tvrtka CSL Ltd osigurala je prava na proizvodnju 50 milijuna od tih naručenih doza. Očekuje se da će prve lokalno proizvedene doze cjepiva biti dostupne krajem ožujka.

Australija, koja je daleko manje pogođena pandemijom od mnogih drugih zemalja sa samo 29.000 registriranih slučajeva covida-19, planira do listopada dovršiti svoj program cijepljenja. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Uznemirujući video: Policajci u Mostaru mlatili su mladića jer je kršio mjere. Suspendirani su

OgPortal

U Karlovačkoj županiji ukupno 55 novih slučajeva zaraze, 3 su iz Ogulina

OgPortal

SAD: Policija ubila mladog crnca pokraj Minneapolisa, izbili prosvjedi

OgPortal

U Hrvatskoj 422 nova slučaja zaraze, preminulo je 25 osoba

OgPortal

1.HKL – 17.kolo OGULIN – SISCIA 3:5

OgPortal

Županijske lige: Ogulin u derbiju svladao vodeće Dugorešane, Cetingrad zadržao prednost u 2. ŽNL

OgPortal