Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

HDZ-ova većina odbila zahtjev zastupnica o procesuiranju seksualnog uznemiravanja, oporba oštro reagirala

Sabor leđa

Čudo se nije dogodilo – unatoč gorljivim apelima udruženih žena i s ljevice i desnice, SDP-ove Sabine Glasovac, Mostove Marije Selak Raspudić i Marijane Puljak, Centar, Ružice Vrhovac, DP i Sandre Benčić iz ZLB-a vladajuća većina HDZ-a odbila je SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona prema kojima bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja procesuiralo po službenoj dužnosti, a ne samo po prijavi žrtve u roku od tri mjeseca, kao što je to sada.

Vlada ga je odbila, a saborski semafor pokazao rezultat: 55 za, dva suzdržana i 74 glasa protiv. Saborska oporba iz protesta je potom ustala i okrenula leđa dijelu sabornice u kojem sjede zastupnici parlamentarne većine.- Ne okrećite leđa žrtvama, pogotovo sada kada su žene napokon smogle hrabrosti progovarati o seksualnom uznemiravanju. Žrtve nemaju vremena za čekanje. Pokažite da ste tu zbog žena, da ste u stanju donijeti zakone, a ne samo čekati Vladu – upozoravale su udruženim snagama zastupnice oporbe.Sabina Glasovac naglasila je da nasilje odlazi u zastaru ako sve žene koje trpe seksualno uznemiravanje to ne prijave u roku tri mjeseca, i apelirala da se prijeđe s riječi na djela.

Marijana Puljak podsjetila je da je već rasprava o prijedlogu zakona pokazala da se 151 zastupnik slaže s potrebom da se pomogne žrtvama. Sandra Benčić, ZLB, problematizirala je opravdanje HDZ-a da se radi na novom sveobuhvatnijem zakonu i odbacila to opravdanje.„Za žrtve je bolje da se ovo donese prije nego poslije”, opetovala je Marija Selak Raspudić, a Ružica Vukovac rekla da se sve svodi na pitanje stajemo li u obranu zlostavljača ili dajemo podršku žrtvi.

HDZ-ova Marija Jelkovac branila je Vladu i HDZ tvrdeći da HDZ nije protiv cilja koji SDP želi postići nego ne želi Kazneni zakon mijenjati u kratkom vremenu dva puta. U tijeku je, rekla je Jelkovac, izrada izmjena Kaznenog zakona kojima će biti obuhvaćeno ono što traži SDP, ali i šire izmjene za bolju zaštitu žena od spolnog zlostavljanja. Česte izmjene nisu u skladu s preporukama – a te su argumente oporbene zastupnice otpisale kao cinične.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal