Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama, u podne glasovanje

sabor 887 ist

Hrvatski sabor nastavit će s radom raspravom o Izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2019. godinu, a u podne je predviđeno glasovanje o raspravljenim točkama kada bi trebao izabrati i novog pučkog pravobranitelja.

Glasovat bi se trebalo i o listi kandidata za izbor sedam članova Programskog vijeća HRT-a.

Vezano uz provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama, obradom pristiglih izvješća od 4.985 tijela, utvrđeno je da je 2.129 tijela tijekom 2019. zaprimilo ukupno 17.426 zahtjeva, od čega 17.191 zahtjev za pristup informacijama, a 235 zahtjeva za ponovnu uporabu informacija. U trenutku obrade dostavljenih izvješća o provedbi Zakona za 2019., popisom je bilo obuhvaćeno 5.808 tijela, koja su obveznici podnošenja izvješća, i to 18 državnih tijela, 52 tijela državne uprave, 107 pravosudnih tijela, 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, 55 agencija i drugih pravnih osoba s prenesenim javnim ovlastima RH, 889 trgovačkih društava, 3.315 ustanova, 451 udruga te 345 ostalih pravnih osoba i tijela s javnim ovlastima.

Od 5.808 tijela, 458 (7,9 posto) ih u trenutku obrade izvješća nije imalo podatke o službeniku za informiranje, što predstavlja pozitivan pomak u odnosu na prethodnu godinu, kad službenika nije imenovalo 558 od 5.797 tijela (9,6 posto).

Uočeno je da pojedine kategorije tijela pokazuju nerazumijevanje obveze javnosti rada, tako su dane načelne smjernice tijelima da se obveza javnosti rada kolegijalnih tijela odnosi na upravljačka i nadzorna tijela, ali ne i na stručna tijela na kojima se ne odlučuje o pitanjima značajnim za javnost.

Vezano uz samu strukturu internetskih stranica, tijela i dalje ne vode dovoljno računa o kvaliteti objavljenih informacija, bez poklanjanja dovoljno pažnje lakoj pretraživosti i preglednosti internetskih stranica te jasnoći dostupnih informacija. Pri tome je posebno važno naglasiti nepravilno ispunjavanje ili ignoriranje zakonske obveze objave registara i baza podataka iz djelokruga tijela radi ponovne uporabe.

Rezultati praćenja proaktivne objave ukazuju da je odgovornost tijela javne vlasti veća, međutim još uvijek postoje informacije koje veliki dio tijela ne objavljuju i kod kojih je uočena najviša razina nepravilnosti. Pri tome se posebno ističu ishodi natječajnih postupaka i javnih poziva, popis skupova podataka iz nadležnosti tijela i otvorene podatke te popis korisnika donacija i sponzorstava s visinom dodijeljenog iznosa, stoji, među ostalim, u Izvješću.

Sjednica počinje u 9,30 sati. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal