Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Povijesni susret u Najafu: Papa se sastao s poglavarom iračkih šijita, čovjekom koji ne prima gotovo nikoga

Papa Franjo 87 ist


Sastanak je naveden kao privatan, pa nema ni rezimea, ni dokumenta. I bez toga, susret je povijestan

Poglavar Katoličke crkve papa Frane (84) i poglavar iračkih šijita veliki ajatollah Ali al-Husayni al-Sistani (90) razgovarali su jutros u Najafu oko 50 minuta, 20 minuta dulje nego je bilo predviđeno programom.

Sastanak je naveden kao privatan, pa nema ni rezimea, ni dokumenta. I bez toga, susret je povijestan: prvi između nekoga katoličkog pape i nekoga šijitskog ajatollaha. Al-Sistani ne prima gotovo nikoga. Na primjer, od iranskih šijita primio je samo iranskog predsjednika Hassana Rouhanija. Ipak je često uvršten među 10 najutjecajnijih muslimana, odnosno među 100 najutjecajnijih muslimana u svijetu.

Među šijitima je veliki ajatollah vjerski, duhovni, društveni i politički autoritet. Al-Sistaniju je snaga u školi svetoga grada Najafa, koja je u nesuglasju sa školom u svetom gradu Qomu u Iranu, odakle državom ravna veliki ajatollah Ali Hosseini Hamenei, kao i Ruhollah Mussawi Homejni prije njega. Stoga je jasno zašto je Najaf morao biti jedna etapa Franina pohoda jer je nastojao pohoditi sve vodeće snage u multifacetnom Iraku.
Rim je grad gdje su smaknuti i ukopani apostoli Petar i Pavao, što ga čini drugim svetim gradom kršćanstva nakon Jeruzalema, Najaf je grad gdje je ukopan Alija, Muhammedov rođak i zet, četvrti sunitski kalif i prvi šijitski imam, u svetištu čija je kupola pozlaćena i koje čini Najaf trećim svetim šijitskim gradom, nakon Mekke i Medine.

Po završetku susreta Papa se na aerodrom u Najafu vratio u istome blindiranome mercedesu s crvenom vatikanskom registracijom SCV1 kojim je stigao na sastanak s Al-Sistanijem, te je odletio za Ur. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal