Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zatvorit ću Jakuševec, uvesti besplatne vrtiće, novi stadion nazvati po Cici… Želim se i ispričati

Miroslav Škoro 543 ist


‘Poručujem da ne odustajem i da ih se ne bojim. Svjestan sam da nisam savršen ni najpametniji‘

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro predstavio je u subotu svoj program i kandidaturu za gradonačelnika Zagreba. Besplatni vrtići, kontrola nad gradskim financijama, izgradnja nacionalne bolnice i nacionalnog stadiona Dinama i hrvatske nogometne reprezenzacije te zatvaranje Jakuševca samo su neka od obećanja koja je dao.

 • Došao sam reći da sam u 58. godini života, kao ekonomist, poduzetnik i inženjer građevine čovjek koji je spreman odgovoriti na izazove. Dokazao sam da mogu iz ničega napraviti nešto, za razliku od političara koji od nečeg ne naprave ništa. Boje se svog neznanja pa me napadaju. Poručujem da ne odustajem i da ih se ne bojim. Svjestan sam da nisam savršen ni najpametniji, ali me nije strah pametnijih i naučio sam kako okupiti kvalitetan tim. Pritom neće biti važna stranačka iskaznica nego sposobnost, pamet i predanost poslu. Nitko me ne može kupiti ili zastrašiti, u životu sam stvorio dovoljno da sam neovisan i to im smeta – rekao je na početku obraćanja.

Dodao je kako Zagreb ima puno problema, ali da ih se on ne boji, već na njih gleda kao na izazov koji se može savladati ako ima dovoljno volje, snage i hrabrosti.

 • Kampanju ću temeljiti na projektima i budućnosti, a ne strahu i blaćenju drugih. Svi koji dobro obavljaju posao ostat će na svojim mjestima. Zagreb će, kad ga ja budem vodio, ako ima dugova, svoje dugove vratiti jer ja tako živim i nikad nikome nisam ostao dužan. Zagreb će popraviti svoju financijsku situaciju, infrastrukturnu, nastaviti biti lider u socijalnoj politici, obnoviti se od potresa… Od jeseni će imati besplatne vrtiće, bolje ćemo gospodariti otpadom i zatvoriti Jakuševac, pokrenuti izgradnju nacionalne bolnice i izgradnju nacionalnog stadiona. Dat ćemo mu ime kako budu htjeli Zagrepčani, a možda bi se trebao zvati po Zlatku Cici Kranjčaru kojeg smo jučer sahranili – rekao je Škoro.
 • Zagreb pripada svim stanovnicima, volim ga i zahvalan sam Zagrepčanima na svemu što mi je grad dao. Red je, iako nije običaj, da kažem još jednu stvar. Ispričavam se svima ako sam ih ikada nekim svojim istupom ili svojim djelovanjem povrijedio. Ispričavam se i svojoj supruzi što će je opet vući kroz blato, svojim prijateljima, i svim svojim pjesmama koje će opet napadati i zabranjivati. Ali tako mora biti, jer grad to smo mi. Danas sam ovdje da povedemo Zagreb prema slavi i viziji svih nas, pa da Zagreb povede Hrvatsku među uspješne zemlje. U to vjerujem i to ću s vama i Božjim blagoslovom ostvariti, pobijedit ćemo. Vaš sam – dodao je.

Škoru su pitali što misli o tvrdnjama političkih protivnika da ide u svoj treći izborni poraz zaredom.

 • Ako je HDZ ići u stanju po sedmi poraz u Zagrebu, a Helmut Kohl tek nakon sedmih izbora srušio je Berlinski zid, ako je SDP izgubio troje parlamentarnih izbora, onda i ja imam pravo izaći van kao lider DP-a, čestit i pošten čovjek, da mi povjere mandat jer za razliku od svih ja znam kako to treba napraviti. Nakon konzultacija, danas smo objavili kandidaturu. Uvijek radim javno, nikada nisam kalkulirao. Računam na sve Zagrepčanke i Zagrepčane, ne dijelim ljude.

Komentirao je i HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića.

 • To je onaj gospodin koji se zove Trnoružica. Spavao je četiri godine, glasao za sve što je trebalo, a sad se odjednom probudio i dijeli okolo lekcije. Malo je zakasnio, izjavio je.

Osvrnuo se i na svoj dolazak na sahranu zagrebačkog gradonačelnika.

 • Poznavao sam gospodina Bandića, potpredsjednik sam Sabora, red je bio da se pojavim na sahrani. Ne bih volio da se moje predstavljanje kandidature pretvori u valorizaciju Bandića. O mrtvima sve najbolje, neka mu je pokoj vječni – kazao je.
  Istaknuo je kako mu dosadašnje ankete daju oko šest posto glasova birača, pa ne vidi “zašto se drugi toliko brinu”.
 • Moram jako puno raditi da uđem u drugi krug. Ući ćemo u drugi krug, ali će ostati puno poderanih cipela, a u drugom krugu tko bude sa mnom taj će izgubiti. Najvažnije je preuzeti kontrolu nad gradskim financijama. Treba okupiti stručne ljude, ima jako dobrih projekata i treba vidjeti možemo li ih ugovoriti. Zadržati dio financijskih i socijalnih politka. Za početak, besplatni vrtići u Zagrebu. Možemo koalirati sa svima, jedini je uvjet da nema trgovine. Svi, znači svi, nisam isključiv. Sve sam svojim radom stekao, iz svih poslova sam izišao da se vi ne biste živcirali. Stalno istu stvar prežvakavamo. Što se tiče adventskih kućica, zajedno s tristotinjak ljudi platio sam po 100.000 kuna nekom posredniku, novci nisu išli Zagrebu i protiv toga sam se pobunio – rekao je Škoro.

Dodao je kako je kao predsjednik Uprave Croatia Recordsa u pet godina uspio riješiti probleme te izdavačke kuće.

 • U pet godina uspio sam i štetne ugovore i radne procese riješiti, smanjio sam broj uposlenih za pola, ostavio tvrtku s milijun eura na računu. Znam što je krizni menadžment. Svi ugovori će biti revidirani, a štetni će biti raskinuti. Tih 225 odvjetničkih ureda grada Zagreba, što oni rade, to moramo provjeriti. Ako dobro rade svoj posao… Nije nemoguće smanjiti prirez u Zagrebu, ali to se može samo kvalitetnom financijskom politikom. Gospodarim sa puno subjekata. Znam što znači platiti plaće, doprinose, živjeti od svog rada. Moje kalkulacije kažu da se mogu smanjiti tri posto. Uštedit ćemo 15-20 posto, ali za to treba vremena.
  Novinare je zanimalo i kako namjerava obnoviti Zagreb nakon razornog potresa.
 • Svoju zgradu sam obnovio, pomogao sam financijski i drugima. Kad su drugi u pitanju, tu ulogu je preuzela država sa zakonom koji je teško ostvariv jer nema dovoljno novaca i ne predviđa se obnova na način na koji bi to trebalo. Imate puno zgrada u kojima je teško doći do rješenja jer imovinskopravni odnosi nisu riješeni. Spreman sam krenuti u to – kazao je na kraju. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal