Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Loša epidemiološka slika u Slovačkoj: “Izabrali smo pogrešnu strategiju”

karantena-korona-virus- 2

Broj preminulih od posljedica COVID-a u svijetu premašio je 2 milijuna i 600 tisuća, a najviše je žrtava u Europi. Na našem kontinentu najbrže raste i broj novih slučajeva zaraze. Posebno je loša epidemiološka slika u Slovačkoj.Slovački pacijenti oboljeli od COVID-a primljeni su u susjednoj Poljskoj, a druge očekuju u Njemačkoj. S 24 umrlih na 100 tisuća stanovnika u protekla dva tjedna, Slovačka ima najvišu stopu smrtnosti u svijetu. Slijedi je u stopu susjedna Češka.Europa je prošli tjedan imala milijun novozaraženih, 9% više u odnosu na tjedan prije. Time je prekinut trend smanjenja broja oboljelih, najviše zbog širenja britanskog soja virusa koji je dominantan u najmanje deset europskih zemalja. Svjetska zdravstvena organizacija porast pripisuje popuštanju mjera unatoč nesigurnim epidemiološkim uvjetima.

No građanima je dosta života s restrikcijama, što pokazuju i prosvjedi u Austriji i Švedskoj.

U Izraelu oni koji su se cijepili već odlaze u kupnju i restorane, u Velikoj Britaniji su iznijeli detaljan plan popuštanja mjera, a njemačka ga Vlada, piše njemački Bild, samo obećava, produžujući listu uvjeta pod kojima su na to spremni. Iz ureda kancelarke Merkel najavljuju da se potpuni povratak normalnom životu može očekivati na ljeto, pod uvjetom da svim građanima do tad bude dostupno cjepivo. S 50 glasova za i 49 protiv, američki Senat izglasao je paket pomoći u iznosu od čak bilijun i 900 milijardi dolara. Zbog sukoba u demokratskoj stranci oko naknada za nezaposlene i napora republikanaca da izmijene zakon koji su smatrali previsokim, rasprava i glasanje trajali su rekordnih 11 sati i 50 minuta.

– Ovim novcem ćemo proširiti i ubrzati proizvodnju i distribuciju cjepiva tako da ga svaki Amerikanac može primiti što prije. Mislim da ćemo ga imati dovoljno do sredine ili kraja svibnja. , poručio je američki predsjednik Joe Biden.

Paket uključuje i jednokratne isplate većini Amerikanaca u iznosu od 1400 dolara, 300 dolara naknade za nezaposlene na tjedan te pomoć državnim i lokalnim vlastima u borbi s pandemijom. Ovaj šesti paket pomoći u proteklih godinu dana mora odobriti i Zastupnički dom, koji se prije tjedan dana usuglasio s drukčijom verzijom.(hrt)

Posljednje objavljeno

Danas nastavljena školska godina

OgPortal

Teško stanje u KB Dubrava, druge bolnice šalju pomoć za rad s covid pacijentima

OgPortal

Bićanić u Saborskom po treći mandat, Plesac u Žakanju po prvi

OgPortal

Uznemirujući video: Policajci u Mostaru mlatili su mladića jer je kršio mjere. Suspendirani su

OgPortal

U Karlovačkoj županiji ukupno 55 novih slučajeva zaraze, 3 su iz Ogulina

OgPortal

SAD: Policija ubila mladog crnca pokraj Minneapolisa, izbili prosvjedi

OgPortal