Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novozelandski Auckland izišao iz karantene

Auckland

Auckland, najveći novozelandski grad, od nedjelje nije više u strogoj karanteni koja je trajala tjedan dana i koja je uvedena nakon što je otkriveno žarište još zaraznije britanske varijante koronavirusa.
U nedjelju nisu zabilježeni novi lokalni slučajevi covida-19, rekli su zdravstveni službenici, a cijeli je tjedan bio bez lokalnih transmisija diljem zemlje.

Snimke na TVNZ-u, novozelandskoj državnoj televiziji, pokazale su kako se ljudi skupljaju u kafićima u nedjelju ujutro, dok su mnogi govorili da osjećaju olakšanje.

Auckland, grad koji broji približno 2 milijuna stanovnika, i dalje će imati ograničenja po pitanju javnih okupljanja te će maske i dalje biti obvezne u javnom prijevozu. Ograničenja bi dodatno mogla biti ublažena u petak.

Susjedna Australija također u nedjelju nije imala lokalnih slučajeva covida-19, time obilježivši 37 dana bez zaraze ove godine. Nije bilo smrtnih slučajeva od covida-19 u 2021. godini.

Brze javnozdravstvene mjere s agresivnim pronalaskom kontakata, zatvaranjem granica i obveznom karantenom za putnike razlog su visoke uspješnosti Novog Zelanda i Australije u sprječavanju širenja pandemije.

U obje zemlje ekonomija se počela brzo oporavljati u drugoj polovici 2020. godine. Australska ekonomija se u posljednjem kvartalu prošle godine počela oporavljati brže nego što se očekivalo, a pokazatelji govore da je 2021. godina počela dobrim startom.

Cijepljenje protiv koronavirusa počelo je u obje zemlje, s time da je cijepljenje u Australiji postalo nešto kompliciranije nakon što je Italija blokirala pošiljku AstraZenecinog cjepiva. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal