Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada odbila prijedlog zakona za nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog partnera!

Plenković ist

Na sjednici Vlade RH 04. ožujka vlada je dala mišljenje Hrvatskom saboru o dva “umirovljenička” zakona koje je predložio Silvano Hrelja iz HSU-a. Jedan od njih je dugogodišnja umirovljenička želja o tomu da preživjeli bračni partner uz svoju mirovinu može naslijediti 50 posto mirovine preminulog supružnika. Vlada je oba prijedloga odbacila.

Vlada je davala mišljenje Hrvatskom saboru o dva zakonska prijedloga Silvana Hrelje iz HSU-a. Jedan od njih je Prijedlog Zakona o obiteljskom dodatku uz mirovinu i on bi umirovljenicima omogućio nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog supružnika uz zadržavanje vlastite mirovine. Drugi prijedlog odnosi se na izmjene “glavnog” mirovinskog zakona, odnosno Zakona o mirovinskom osiguranju, koji također poboljšava trenutačni model obiteljske mirovine. Preživjeli bračni partner danas može naslijediti 70 posto mirovine preminulog bračnog partnera, a HSU predlaže da to bude minimalno 80 posto.

Vlada je uputila objedinjeno mišljenje o ova dva prijedloga i oba prijedloga zakona su dobila negativno mišljenje. Evo kako je to komentirao resorni ministar Josip Aladrović:

“Navedeni prijedlozi zakona nisu prihvatljivi iz sljedećih razloga. Prije svega jer se prijedlozima zakona na neodgovarajući način povećavaju mirovinski faktori za određivanje visine obiteljske mirovine te uvodi obiteljski dodatak bez prethodno provedene stručne analize. Također, ovim prijedlozima zakona nije ponuđeno cjelovito rješenje kojim bi se uvažavajući gospodarsku situaciju, demografska kretanja i nepovoljan omjer osiguranika i korisnika mirovine te fiskalna ograničenja na odgovarajući način odredio novi model obiteljske mirovine.

Prihvaćanje novog modela obiteljskih mirovina iziskuje redefiniranje svih postojećih uvjeta kao i načina izračuna obiteljske mirovine. Stoga je u okviru provedbe programske politike vlade započela s radom radna skupina za preispitivanje modela obiteljske mirovine koja će preispitati važeći model obiteljske mirovine i utvrditi kriterije i uvjete za redefiniranje tog instituta sukladno fiskalnim mogućnostima te predložiti odgovarajuće cjelovito rješenje u cilju unaprjeđenja položaja korisnika obiteljski mirovina.

Slijedom svega navedenog, predlaže se Vladi RH da ne podrži donošenje ovog prijedloga zakona”, kazao je ministar Aladrović.

Vlada je jednoglasno prihvatila ovakav stav ministra što znači da su Hreljini zakoni dobili negativnu ocjenu na Vladi, a vladajuća većina je dobila instrukciju da glasa protiv ovakvih prijedloga u redovnoj saborskoj proceduri. (mirovina.hr)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal