Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Johnson&Johnson – cjepivo koje uskoro stiže u Europu i budi nadu

Cjepivo kompanije Johnson&Johnson je već odobreno u SAD-u. Jednostavno se skladišti te štiti od od brazilskog i južnoafričkog soja virusa. Uskoro bi trebalo biti odobreno i u Europskoj uniji.

Odluka Europske agencije za lijekove (EMA) očekuje se već ovog mjeseca. Tako će cjepivo Johnson&Johnson po svemu sudeći biti četvrto odobreno u Europskoj uniji, nakon cjepiva Pfizer/Biontech, Moderne i AstraZenece. Američka agencija za lijekove odobrila je Johnson&Johnson još krajem veljače, piše DW.

Nedoumicu pri odobravanju Johnson&Johnson cjepiva izazvale su brojke. Naime, u trećoj fazi ispitivanja je ovo cjepivo imalo efikasnost od 66 posto u sprječavanju umjerenih i teških oblika oboljenja covidom-19.Razlog što je vrijednost manja nego kod prethodno odobrenih cjepiva su vjerojatno nove mutacije virusa, kojih nije bilo za vrijeme testiranja drugih cjepiva.

Kliničke studije pokazuju da je Johnson&Johnson cjepivo djelotvorno i protiv brazilskog i južnoafričkog soja virusa. U Velikoj Britaniji to cjepivo još nije korišteno pa se ne zna mnogo o njenoj efikasnosti protiv britanske varijante virusa.

Prednost ovog cjepiva
Cjepivo Johnson&Johnson ima jednu veliku prednost, daje se samo jedna doza i ponovno cijepljenje nije potrebno. Tako se može mnogo brže i mnogo više ljudi može zaštititi. Daljnja testiranja bi trebala razjasniti je li moguće povećati efikasnost primanjem dvije doze cjepiva, kao kod konkurenata.

Osim toga, prednost je i što se ovo cjepivo može transportirati i skladištiti na običnoj temperaturi hladnjaka, jer se za razliku od cjepiva kompanija Pfizer i Moderne radi o vektorskom cjepivu, koja se bazira na virusu. Po dizajnu, cjepivo Johnson i Johnson je slično AstraZeneci. Obje su fokusirane na spike protein na površini virusa koji potiče zaštitni imunološki odgovor.

Treća faza testiranja, u kojoj je sudjelovalo 44.000 osoba iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Južnoafričke Republike, pokazala je kako je cjepivo Johnson&Johnson kod starijih jednako efikasno kao i kod mladih. Upravo po tom pitanju je s cjepivom AstraZeneca bilo sumnji.

Što je najvažnije, nitko od cijepljenih nije umro, niti je morao u bolnicu.

Kritika Crkve
Johnson&Johnson ove godine planira proizvesti ukupno milijardu doza. One će se proizvoditi u SAD-u, Europi, Južnoafričkoj Republici i Indiji.

SAD su za milijardu dolara osigurale 100 milijuna doza, koje bi Johnson&Johnson trebao isporučiti u prvoj polovini godine. Također, imaju mogućnost dodatno naručiti još 200 milijuna doza. EU je osigurala do 400 milijuna doza.

Biskupska konferencija SAD-a pozvala je katolike da pri izboru cjepiva protiv korone, ako je moguće, izbjegavaju proizvod kompanije Johnson&Johnson. Zato što su u razvoju i proizvodnji tog cjepiva korištene stanice iz tkiva pobačenih fetusa. Slične poruke američki biskupi su slali u prosincu, u vezi s cjepivom AstraZeneca, piše Deutsche Welle.

S druge strana, na stranicama Hrvatskog katoličkog sveučilišta objavljeno je opširno objašnjenje u kojem se detaljno opisuje kako se ne radi o izravno dobivenim stanicama iz elektivnog pobačaja, već o povijesnoj liniji ljudskih fetalnih stanica.

“Na tome tragu i biskupske konferencije pojedinih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država, Engleske i Walesa te Slovačke, potaknule su vjernike u svojim zemljama da mirne savjesti prime cjepiva protiv covida-19 koja su im dostupna, kako bi se okončala aktualna pandemija koja ugrožava ljudske živote i opterećuje zdravstvene sustave i odvijanje redovitog života, uz istodobno ukazivanje na moralne dileme koje za sobom povlače cjepiva nekih proizvođač”, poručuju.(N1)