Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Karin: Nismo zadovoljni, ali broj oboljelih zadnjih dana ne raste

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je da su proteklih dana u županiji imali i do 20 posto više novooboljelih u testiranima, dok je danas situacija nešto bolja te se očekuje da će udio pozitivnih na koronavirus od ukupnog broja testiranih biti do 10 posto.

  • Nismo zadovoljni, ali u svakom slučaju ne rastu nam brojke zadnjih nekoliko dana, ili stagniraju ili padaju, rekla je Karin u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Pad novooboljelih nema veze s vikendom jer se, kako je rekla Karin, testira gotovo jednako kao i radnim danom – samo jučer imali su preko 700 uzoraka. Međutim, ističe da se oboljeli manje javljaju te očekuje da bi sutra mogli imati novi skok novooboljelih.

Govoreći o stanju u zatvoru na Bilicama, Karin je rekla da imaju još slučajeva pozitivnih na koronavirus koji su trenutno u izolaciji.

  • U Splitu je prisutan britanski soj u populaciji, to se pokazalo ne samo po brzom širenju i velikom broju oboljelih nego i po sekvencioniranju, rekla je.

Porast broja oboljelih, kaže Karin, ne vezuje isključivo uz popuštanje mjera jer su i prije toga imali skokove odnosno primijećeno je da se ljudi druže u grupama na rivi ili u svojim domovima.

  • Jedino samo sa strogim čuvanjem i praćenjem mjera se može sačuvati, zaključila je. (hrt.hr)