Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Inspektori Civilne zaštite pišu kazne, a sami nose – nevažeće značke! ‘Bilo je i neugodnosti…

SRAMOTNI NEMAR
‘ Neke od prijava koje su podnosili “pale” su jer su se predstavljali ispravama institucije koja ne postoji

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u crnom kožnom etuiju imaju metalnu značku koja podsjeća na policijsku nepostojeće institucije – Državne uprave za zaštitu i spašavanje koja je ukinuta 2019. godine.

Nekima od njih su zbog nevažeće iskaznice zaštitari u bankama zapriječili ulaze ili ih zamolili da se udalje, što su oni, svjesni da koriste službenu ispravu institucije koja ne postoji i učinili. Osim tih neugodnosti inspektori Ravnateljstva civilne zaštite bili su i na sudovima izloženi pitanjima odvjetnika stranaka kojih su podnosili prijave, a i neke njihove prijave pale su zbog “formalnih razloga” jer su ih podnosili predstavljajući se institucijom koja više ne postoji.

Nema odgovora
Iako su vozila Ravnateljstva civilne zaštite obojena u tamnoplavu boju i prepoznatljiva su po broju 112 ispisanima na bočnoj strani vozila, na inspektore se zaboravilo iako je rok za donošenje pravilnika bio šest mjeseci od ustanovljavanja Ravnateljstva civilne zaštite.
Formalno pravilnik potpisuje Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, ali pravilnik bi prije svega trebale pripremiti stručne službe Ravnateljstva na čijem je čelu Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite. MUP-u, u čijoj je nadležnosti i Ravnateljstvo civilne zaštite, još smo 1. veljače poslali upit o spornim iskaznicama, zašto pravilnik nije donesen, te kada ga planiraju donijeti, međutim i nakon više od mjesec dana nismo dobili odgovor.

Inače, Uredba kojom je ustrojeno Ravnateljstvo civilne zaštite donesena je još 8. ožujka 2019. godine.

  • Mi smo bili zadužili i blokove za kažnjavanje fizičkih osoba zbog nenošenja maski, međutim, ukazali smo na to da mi nismo ovlašteni za kažnjavanje fizičkih osoba već da možemo postupati prema pravnim osobama.

Dogodile su se situacije u početku da su kolege imale neugodnosti prilikom postupanja i u pravnim osobama, međutim kasnije se to nekako riješilo jer nam policija pruža asistenciju – kaže nam jedan sugovornik iz sustava koji je želio ostati neimenovan. Posebno ističe kako oni nemaju pravo legitimirati putnike u tramvaju, vlaku ili prijevoznim sredstvima.

Prepušteni sami sebi
Pokušajem legitimiranja iskaznicom koja na sebi nosi naziv Državna uprava za zaštitu i spašavanje, institucije koja više ne postoji, mogli bi se izložiti tome da ih netko optuži za lažno predstavljanje, kažu naši sugovornici. Na Prekršajnim sudovima inspektori se pozivaju kao svjedoci, ali se ne pojavljuje ovlašteni tužitelj u ime Ravnateljstva civilne zaštite.

  • Mi smo dužni odgovarati na pitanja suca i odvjetnika, a nitko ne predstavlja našu instituciju. I to je redovita praksa na koju smo ukazivali odgovornima, ali ništa se nije promijenilo – kaže naš sugovornik.

Ne bi se smjeli služiti značkom nepostojeće službe
Za mišljenje o korištenju značke državne institucije pitali smo odvjetnika Antu Nobila koji nam je rekao:

  • Ovdje se očito radi o nemarnosti države i nadležnih institucija. Nedvojbeno je da ti inspektori rade svoj posao, ali se ne bi smjeli predstavljati značkama i iskaznicama nepostojeće organizacije.

I mogli bi imati problema ako im netko uskrati suradnju i odbije dati podatke zato što se predstavljaju iskaznicom nepostojeće organizacije, pa bi im predmeti mogli pasti na sudovima – kaže nam odvjetnik Anto Nobilo.

Kaže kako se dosad nije susreo s ovakvom praksom, ali inspektori ravnateljstva Civilne zaštite zato se svakodnevno susreću s dvojbom kako će ih netko dočekati kad im pokažu značku institucije koja više ne postoji, pa zato u svakoj prilici kad to mogu traže asistenciju temeljne policije. (D.M.)(jutarnji.hr)