Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kakav fijasko. Poduzetnike iz afere s Rimac pustili na slobodu bez milijunskog jamstva. Hoće li pobjeći iz države?

Josipa Rimac i osumnjičeni

Poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić, koji su pod istragom zajedno s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac u aferi vjetroelektrane, pušteni su danas na slobodu. Istražni zatvor ukinuo im je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Oliver Mittermayer. On je danas, doznajemo sa suda, odlučivao o zahtjevu USKOK-a da se osumnjičene poduzetnike još mjesec dana zadrži u Remetincu, no nije to prihvatio.

Zanimljivo je da je ova sudska odluka donijeta dok još nije pravomoćno postalo ni prvo rješenje kojim je drugi sudac istrage, Vinko Mioč, prije mjesec dana Bašiću i Stipiću prihvatio nešto manje od 20 milijuna kuna jamčevine. Danas su tako njih dvojica pušteni na slobodu bez da su morali položiti milijunsko jamstvo.

Kako su se pojavili u Hrvatskoj?
Milenka Bašića i Dragana Stipića istražuje se zajedno s Josipom Rimac od lipnja prošle godine. Od tada su se nalazili u BiH koja je odobrila njihovo izručenje Hrvatskoj. No, prije nego što je izručenje realizirano Bašić i Stipić su se, pod još uvijek neutvrđenim okolnostima, stvorili u Zagrebu i predali se pravosudnim vlastima. Ne zna se kada su i gdje prešli granicu.

Tada im je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, te bojazni da ne ponove kazneno djelo kakvo im je stavljeno na teret. Povezuje ih se s malverzacijama prilikom realizacije vjetroparka Krš Pađene u čemu im je navodno pomagala Josipa Rimac.

Milijunsko jamstvo za slobodu
Bašić i Stipić odmah su ponudili i ukupno 20 milijuna kuna jamčevine. Sudac istrage Vinko Mioč jamstvo je prihvatio, no izvanraspravno vijeće utvrdilo je nepravilnosti u njegovom rješenju te mu ga je vratilo na ponovno odlučivanje.I u drugom navratu, 4. ožujka, ovaj isti sudac prihvaća jamčevinu kao garanciju da neće pobjeći iz Hrvatske. Međutim, tada zaključuje kako više nema opasnosti da bi osumnjičeni poduzetnici mogli ponoviti kazneno djelo. U međuvremenu su dokazali da više nemaju ključne uloge u tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetropark Krš Pađene. Na tu odluku USKOK je uložio novu žalbu o kojoj bi ponovno trebalo odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Hoće li ta odluka postati bespredmetna na sudu nam nisu mogli u ovom trenutku objasniti.

Novi sudac, potpuno nova odluka
Bilo kako bilo danas je USKOK zatražio produženje istražnog zatvora Bašiću i Stipiću jer je onih prvih mjesec dana upravo isteklo. Još uvijek se vjeruje da bi dvojac mogao pobjeći iz Hrvatske ne bi li izbjegao kazneni progon.

Međutim, sudac istrage Oliver Mittermayer novi zahtjev USKOK-a ne prihvaća već obojicu pušta na slobodu. I na ovu odluku suda USKOK se može žaliti.(telegram.hr)

Posljednje objavljeno

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal

Potres magnitude 6 pogodio zapadnu Indoneziju

OgPortal

Knjiga za večeru

OgPortal