Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nijemci hvale rusko cjepivo: ‘Njihovi znanstvenici imaju iskustva, pametno je napravljeno…‘

cjepivo 777 ist


Thomas Mertens, šef njemačke komisije koja daje odobrenje za korištenje cjepiva na području Njemačke, nahvalio je Ruse

“Ovo je dobro cjepivo, u jednom trenutku će vjerojatno biti odobreno i u EU. Ruski znanstvenici imaju puno iskustva s cjepivima. Sputnjik V je pametno napravljen”, izjavio je Thomas Mertens, predsjedavajući njemačke Stalne komisije za cijepljenje (STIKO), koja daje odobrenje za korištenje cjepiva na području Njemačke.

Europska agencija za lijekove (EMA) trenutno ispituje rusko cjepivo. Do sad je odobrila cjepiva proizvođača Pfizer/ Biontecha, Moderne i AstraZenece, a očekuje se da će 11. ožujka EMA odobriti korištenje cjepiva američkog proizvođača Johnson & Johnson.

Mertens je poručio kako je siguran da će uskoro postojati cjepivo protiv korone za djecu. Dosadašnja cjepiva koriste se samo za starije od 18, a trenutno se provode studije kako cjepiva utječu na djecu. No, Mertens se nije usudio prognozirati da bi cijepljenja maloljetnih moglo početi prije kraja ove godine.
U Njemačkoj bi tek u travnju s cijepljenjem trebali početi i obiteljski liječnici, koji traže da ih se oslobodi pretjerane papirologije kako bi to mogli raditi. Više cjepiva očekuje se u travnju, no ministar zdravstva Jens Spahn upozorio je kako su nerealna očekivanja da bi Njemačka od travnja mogla cijepiti po 20 milijuna ljudi mjesečno, kako je izjavio šef jednog od liječničkih udruženja Andreas Gassen.

Gassen je rekao da bi do polovice lipnja svi odrasli u Njemačkoj mogli biti cijepljeni, a do sredine kolovoza svi bi dobili drugu dozu cjepiva. No, šef STIKO-a Mertens nije htio prognozirati kojom će brzinom ići cijepljenje.

Njemački STIKO prvo je preporučio cjepivo AstraZenece samo za one do 65 godina jer su smatrali da je cjepivo testirano na nedovoljnom broju starijih. No, prošlog tjedna cjepivo je ipak odobreno za korištenje kod svih dobnih skupina. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal