Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

HRT je upravo Maji Sever, šefici sindikata novinara, uručio opomenu pred otkaz

maja sever ist

Što vodstvo javne televizije napravi nakon što pravomoćno izgubi sudski spor zbog nezakonitog otkaza svom novinaru, inače predsjedniku nacionalne strukovne organizacije? Naravno, da mu novi otkaz.U zemlji u kojoj je politika savršeno ravnodušna na sudsku presudu u kojoj se spominje da je nezakoniti otkaz dobio novinar koji je s pravom govorio o cenzuri u programu, naravno da se granice brišu. I naravno da je nakon predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, na red došla i šefica nacionalnog novinarskog sindikata Maja Sever.

Zlostavljanje
Naime, HRT je Maji Sever uručio opomenu pred otkaz zbog razgovora objavljenog u Nacionalu. Kako se može doznati, sam javni istup, za koji se treba dobiti dozvola vodstva kuće, nije bio sporan, nego joj se na teret stavlja da čelništvo kuće nije obavijestila o njegovom sadržaju.

A sporni dio sadržaja je, po svemu sudeći, vezan za otkaz Zovku (ovaj drugi, kojeg sud još nije srušio). Naime, ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je na sjednici saborskog odbora na kojoj se raspravljalo o optužbama za seksualno zlostavljanje ravnatelja jedinice za poslovanje HRT-a Mislava Stipića, kazao kako je Sever kao sindikalna povjerenica uskratila pomoć u jednom drugom slučaju zlostavljanja.

Zaštita časti i ugleda
Radi se o slučaju zbog kojeg je Zovku uručen otkaz (ovaj drugi, kojeg sud još nije srušio), na osnovu anonimne prijave o tome da je prije tri, odnosno četiri godine, verbalno zlostavljao novinarku s kojom je radio na HRT-u 4.Sever je za Nacional rekla da je protiv Bačića, zbog insinuiranja da je uskratila pomoć kolegici, pokrenula postupak zbog zaštite časti i ugleda. Vodstvo javne televizije joj je nakon toga uručilo opomenu pred otkaz.

Povjerenik koji ne zna da je povjerenik
Ovo, međutim, možda nije kraj priče. Naime, Bačić je na tom saborskom Odboru za istu stvar – nepružanje pomoći kolegici koja se požalila na zlostavljanje, prozvao i Sanju Mikleušević-Pavić, predsjednicu HND-a na HRT-u. Ona ga je zbog toga odmah prijavila povjereniku HRT-a za zaštitu dostojanstva radnika koji se, kako nam kaže Mikleušević iskreno iznenadio njenom prijavom. Naime, čovjek nije imao pojma da je povjerenik za zaštitu dostojanstva radnika.

“Indikativno je kako opomena kolegici Sever dolazi netom nakon što smo jutros Nadzornom odboru HRT-a prijavile kako Povjerenik za zaštitu dostojanstva radnika kojem smo se obratile, kaže kako ne može postupiti po našim prijavama jer – ne zna , to jest nema saznanja da je povjerenik”, kaže nam Mikleušević-Pavić.Nisu ih htjeli ni saslušati
“Zanimljivo je kako gospodin Bačić kolegici Sever kao krimen stavlja činjenicu da su svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva radnika tajni, no on sam na sjednici saborskog Odbora za informiranje informatizaciju i medije održane 1. ožujka, iako je tada sam postupak bio u tijeku, javno objavljuje detalje jednog postupka”, objašnjava predsjednica HND-a na HRT-u.

Dodaje i kako je Bačić, u više navrata i u svrhu njihove javne diskreditacije iznosio tvrdnju da su uskratile pomoć kolegici koja ju je od njih zatražila. I ona i Sever su na te prozivke reagirale zahtjevom da se sasluša njihova strana te priče, no glavni ravnatelj i rukovoditeljica Pravne službe su te zahtjeve, kaže Mikleušević-Pavić, ignorirali. (telegram.hr)

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal